„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 15. epizód

17/12/2023 08:01

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában, a múlt héthez hasonlóan maradunk az egységesítés előtt álló Itáliában. Filmes-történelmi műsorunk első szériájában a liberalizmus filmvásznon való megjelenésén keresztül vizsgáljuk az eszme fejlődését. Az előző adásban nyitottunk aktát A párduc című drámának. Most, a 15. részben továbbra is nyitva hagyjuk segédanyagként.

2023. december 16. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. december 16., szombat 13:30)
26:00
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A 19. század közepi európai kalandozásainkat természetesen hazánkkal és az 1848-49-es szabadságharc elemzésével kezdtük. Ehhez segítségünkre volt Várkonyi Zoltán A kőszívű ember fiai című alkotása, valamint Bereményi Géza A Hídember című életrajzi drámája.

Majd belekezdtünk egy mind földrajzilag, mind időben távolabbi mű A párduc kapcsán az 1860-as évekbeli Itália vizsgálatába. Paár Ádám történész-politológussal arról beszélgettünk, hogy ki akarta és ki nem az olasz egységet, és egyáltalán milyen akadályokkal találták szembe magukat az egységesíteni vágyók.

Ezen a héten folytattuk a film és a hozzá kapcsolódó történelmi korszak bemutatását.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa Garibaldi szicíliai útjától folytatja a történetet. Az úgynevezett ezrek expedíciójáról beszélt, amely gőzhajóinak fedélzetén egészen pontosan 1089 ember volt. Egy egészen vegyes összetételű társaság gyűlt össze. Köztük magyarokkal és hírességekkel, mint az akkor 60 éves idősebb Dumas.

Az útjukat siker koronázta, habár ehhez előtte más kárán megtanulták, hogy miként nem zavarja meg az embereket Szicíliában, ha mindjárt ajándékkal érkezik. Saját földet ígért a hozzájuk csatlakozóknak.

A szicíliai felkelést kihasználva Garibaldi megvárta, hogy a levert forradalom szétszóródott szicíliai harcosai beálljanak hozzá, és tudván, milyen mély ellentét van közöttük és Nápoly között, a várt felkelők elég motiváltak voltak a csatlakozáshoz, amelynek ugyanis az volt a célja, hogy Nápolyig vezesse csapatát Garibaldi, ami össze is jött. Sőt, egy rövid időre diktátorrá is vált a hadvezető.

A korszakban sokak fordultak az olasz egység felé, és még egy Európai Unió jellegű lazább olasz szövetséget is elképzelhetőnek tartottak.

A következő adásban Paár Ádám, történész-politológus vendégünkkel maradunk az 1860-as évekbeli Itáliában, és A párduc című alkotást használva fedősztoriként tovább elemezzük a korszakot, valamint annak politikai és társadalmi viszonyait.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2023. december 16. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes