„Klubrádió
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 9. epizód

5/11/2023 18:33

| Szerző: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában továbbra is terítéken maradt a liberalizmus. A válaszokat ismét a moziban kerestük azokra a kérdéseke, mint hogy kinek, mikor, mit jelentett, illetve adott az eszme.

2023. november 04. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. november 04., szombat 13:30)
27:38
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Folyamatos átalakulásával korszakonként más és más változatát mutatta, míg elérte mai formáját a liberalizmus. Sorozatunkban ezt a folyamatot követjük végig Paár Ádám történész-politológus segítségével. A 9. részben is olyan filmet vizsgáltunk, amelyben a cselekmény kapcsán, illetve amellett kirajzolódik az adott időszak szellemisége.

A múlt héten érkeztünk meg Európába dél-amerikai utunk befejeztével. És máris egy kicsit későbbi korban, a 19. század harmincas éveiben kutattunk tovább. A Vadászat angolokra című magyar filmen keresztül kezdte bemutatni Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, milyen is volt akkoriban a liberalizmus.

Az előző adás végén Szemere Bertalan írországi utazásáról, és az arról született feljegyzéseiről beszélgettünk. Az ott tapasztalt éhínség hatására fogalmazódott meg itthon az ír kérdés. Magyarországon sok hasonlóságot láttak az írek és a magyarok úgymond gyarmatosított állapota között. Ugyanígy Írország is figyelte hazánkat, hogy kövesse a példánkat hasonló problémájuk megoldásában. Azonban mielőtt bármit is tehettek volna, kitört az első világháború – tette hozzá Paár Ádám. A legutóbbi adásban innen folytattuk az említett film, és a vele kapcsolatos történelmi események vizsgálatát. Míg sok ír gondolkozás nélkül állt ki az angolok mellett a németekkel szemben a háborúban, addig ugyanannyi jogos dühét egy törvénytelen szervezet, az IRA létrehozására fordította. A két egymással szemben álló nézőpont problémája megjelent hazánkban is, mondta el Paár Ádám. A megvalósult jobbágyfelszabadítás és az abból következő nehézségek megosztották a nemességet. A film erre is tesz utalást, tette hozzá vendégünk. A címben szereplő angolok pedig inkább egy összefoglaló elnevezése a liberális nézeteket valló külföldieknek, illetve az őket követő magyaroknak. A kémtörténetbe rejtett korrajz rámutat a dualizmus csillogása mögötti feszültségekre, Paár Ádám szerint, aki úgy gondolja, az eszme formálódása mellett ehhez az időszakhoz köthető az idegengyűlölet, illetve konkrétan a politikai antiszemitizmus megjelenése.

Szemere Bertalan 1851-ben párizsi számüzetésében
 
Szemere Bertalan 1851-ben párizsi számüzetésében
wikipedia
 

A Vadászat angolokra című film már előrevetíti azt az időszakot, és azokat az eseményeket, amelyek már elvezetnek a forradalomhoz, mondta el a történész. Azonban nem ez az egyetlen film a témában. A következő adásban vendégünkkel maradunk a reformkori Magyarországon, és további hasonló témájú alkotásokat veszünk górcső alá, valamint megvizsgáljuk, hogyan festett a korabeli liberalizmus.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2023. november 4. 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes