„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 8. epizód

29/10/2023 11:34

| Szerző: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában a liberalizmus ki- és folyamatos átalakulását követtük tovább. Aktuális sorozatunkban segítségünkre vannak az eszmét a gyakorlatban láttató filmek és sorozatok. A 8. részben elhagyva Dél-Amerikát, ahol eddig voltunk, és visszatértünk Európába. Paár Ádám történész-politológus a Vadászat angolokra című magyar filmen keresztül mutatja be az 1830-as évekbeli liberalizmus célkitűzéseit.

2023. október 28. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. október 28., szombat 13:30)
25:55
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Eddig a 19. század elejének liberalizmusáig jutottunk. Az 1700-as években született eszme ekkorra már komolyabb változásokon ment keresztül. A mai formáját azonban még nem érte el.

A Vadászat angolokra című magyar filmmel házunk tájának történelmét, és a liberalizmus 1830 körüli állapotát vizsgáltuk.

Paár Ádám történész-politológussal azonban egy elméleti kérdéssel indítottunk, amely már az előző heti adásban felmerült. Nevezetesen, hogy számít-e az adott történelmi esemény szereplőinek magánélete az esemény megítélésének a szempontjából. Sok történész azon az állásponton van, hogy külön kell választani a vizsgált személyek magán és úgymond hivatali életét, illetve azt az énjüket, amellyel bekerültek a történelemkönyvekbe. Paár Ádám nem osztja ezt a véleményt. Szerinte az adott személy lelkiállapota, aktuális helyzete hatással lehet a döntéseire, vagyis az egész történelemre, ha annak a döntésnek akkora súlya van. Példaként Széchenyi Istvánt hozta fel, akinek a sógornője viszonzatlanul szerelmes volt a férfiba, végül öngyilkosságot követett el. A teher, amely így Széchenyi vállára nehezedett arra késztette, hogy önvizsgálatot tartson. Magyarország fejlesztéséért folytatott harca talán ezzel a bizonyítási vággyal is összefüggésben volt.

A Vadászat angolokra (2006) plakátja
 
A Vadászat angolokra (2006) plakátja
 

Nem véletlenül választotta vendégünk ezt a példát, hiszen időben már közelít a sorozatunk az 1848-as forradalomhoz. Annak azonban mind nemzetközi, mind hazai előzményei már évtizedekkel korábban elkezdtek kibontakozni.

1839-et írunk a Vadászat angolokra című kosztümös kémfilmben. A történet szereplői vadászatra gyűlnek össze. A társaság tagja egy angol mérnök is. Egy feltaláló, kalandvágyó férfi, aki egyes vélemények szerint Palmerston angol külügyminiszternek küld jelentéseket. Merész elképzelései vannak a magyarok gazdasági felemelkedéséről, és az ezáltal nyert függetlenségükről. Lelkesedését egy romantikus, titkolt szerelem is fűti, melyet az egyik jelenlévő hölgy iránt érez.

Persze ez a vadászat nem érdektelen az osztrák titkosszolgálat számára sem. A Bagó Bertalan rendezte drámában Cserhalmi György játssza a főszerepet.

Cserhalmi György a Vadászat angolokra című filmben
 
Cserhalmi György a Vadászat angolokra című filmben
 

Az eseményeket követve Paár Ádám összefoglalta, a liberalizmus fontosabb állomásait, és a közöttük lévő összefüggéseket.

A következő adásban is maradunk még Magyarországon. A 19. század közepéhez, vagyis az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz közelítünk, amelyet több mű is megörökített. Ezek közül válogatunk, hogy tovább tudjuk vizsgálni a liberalizmus változását.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2023. október 28. szombat 13:30
SZerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes