„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon 2.

17/09/2023 08:38

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában folytattuk Paár Ádámmal a múlt héten elkezdett sorozatunkat, amelyben a liberalizmus eszméjének kialakulását, megszilárdulását bemutató filmeket gyűjtöttük össze.

2023. szeptember 16. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. szeptember 16., szombat 13:30)
26:58
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az első részben csupán egy alkotást említettünk meg, A hercegnő című drámát, amely mind a korszakot látványosan ábrázolja, mind a nők 18. századi helyzetének bemutatására nagy hangsúlyt fektet. A korszellem ugyanis fontosság szerint különbséget tesz szegény és gazdag, nemes és paraszt, férfi és nő között.

Hogy a formálódó liberalizmusról pontos képet kapjunk, Paár Ádám az adást az eszme kezdetleges céljainak bemutatására fordította, és a témához kapcsolódó filmek ismertetését a későbbi epizódokra halasztottuk. Például a legutóbbira.

Vélhetően jól tettük, mert az előző adásban meglepetésként érhetett sokakat, hogy az eszme szabadságra és jogegyenlőségre törekvő hírnökei és követői nem sokban voltak nyitottabbak a konzervativizmust képviselőknél. Az akkori liberális nézeteket valló arisztokraták nyugodt szívvel zárták ki például a szabad választásból az egyes társadalmi osztályokhoz tartozókat. Persze ez az időszak még inkább csak megágyazott a későbbi határozottan szabadságot és alkotmányosságot követelő nézetnek.

Csokonai Vitéz Mihály A méla Tempefői című elbeszélő költeménye épp ebből a korból származik. A cselekmény középpontjában egy elszánt, az ország felemelkedéséért küzdő, fiatal nemes férfiút és ebben támogató partnerként fellépő szerelme áll. Csokonai a két főhős törekvésein és kudarcain keresztül mutatja be az akkori Magyarország legfőbb hibáit, köztük a műveltség iránti érdektelenséget. Paár Ádám történész, politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával a sorozat második részében ennek a műnek a tévéfilm-változatáról beszélgettünk.

Zsurzs Éva maradandót alkotott a tévéfilm műfajában. Elég csak A fekete városra vagy az Abigélre gondolnunk. Csokonai művét is ő dolgozta fel a korszak legjelentősebb színészeivel. Míg a műveltség fontosságát hirdető, fiatal nemest Balázsovits Lajos alakítja, addig szerelmét Venczel Vera.

A beszélő neveket használó történet mellékkaraktereit is olyan tehetséges művészek keltik életre, mint Haumann Péter, Kalocsay Miklós vagy Bilicsi Tivadar.

A teljes adást a cikk elején található lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Irodalmi filmadaptációk / Facebook

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2023. szeptember 16., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes