„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A Hollywood-csapda

27/08/2023 20:30

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk beszélgetésünket az álomgyári időszámításról, arról, hogy milyen szereplehetőségei vannak ma az idősödő sztároknak. 

2023. augusztus 26. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. augusztus 26., szombat 13:30)
25:40
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

De még előtte a Wow! című francia szkeccs filmről volt szó.

Catherine és Oracio ingatlanügynökök. Vevőjelöltjeikkel két ingatlant látogatnak rendszeresen: egy nagypolgári házat medencével és mesés kilátással, valamint egy modern lakást a festői szépségű Bougival legkeresettebb részén. Céljuk minden esetben ugyanaz: hogy az érdeklődők beleszeressenek az ingatlanba, és semmi mást ne tudjanak mondani, mint: „Wow!”

Kolozsi László, íróval, filmkritikussal a Wow! című alkotásról, illetve annak kapcsán általánosságban a francia vígjáték sajátosságairól beszélgettünk. A most bemutatott film nem is annyira az ingatlanos szakmáról szól, mint a vevőkről. Utóbbiak történeteit ismerjük meg azokban a percekben, amikor az ő lakáskeresésüket látjuk – mondta el Kolozsi László.

A francia vígjáték különlegessége abban rejlik, fogalmazott, hogy a könnyed nevettetés alól mindig felsejlik némi dráma, némi keserűség. A felvetésre, hogy az arányérzék az ízléses és ízléstelen között mostanában elbillent, úgy válaszolt, hogy ha régebbi filmeket ilyen szemmel vizsgálnánk valószínűleg ott is találnánk valamiféle blődséget. Ugyanakkor, tette hozzá, maga a francia filmipar ma is nagyon erős, az egyik legtöbb filmet előállító ország Európában.

Az előző adásban Gyöngyösi Lillával, a filmtekercs.hu főszerkesztőjével arról beszélgettünk, hogy a mai Hollywood miként viszonyul az idősödő színészekhez. A korral valóban csökkennek a szerepajánlatok, derült ki, de a szeniorfilm megjelenésével és gyakorivá válásával egy másik út épp, hogy megnyílt a számukra. A több évtizede nem, vagy alig foglalkoztatott egykori hírességek, most újra megmutathatják tehetségüket.

Gyöngyösi Lilla ugyanakkor kiemelte, hogy a férfiak jobb helyzetben vannak. Ha készülnek olyan filmek, amelyek egy karakterre építenek, azok mindig férfi szerepek. Hozzátette, ez kortól független. Női névvel nem lehet eladni egy filmet. A korkülönbség kérdésében ugyanakkor lehet látni némi egyensúlykeresést, vagy kárpótlást a nők irányába Hollywood részéről. Az említett szenior filmekben az idősödő nők náluk fiatalabb partnert kapnak, ráadásul igen gyakran Andy Garciát.

 
Andy Garcia
Pinterest
 

A kor kérdése automatikusan előhozta a szépészeti beavatkozások témáját a beszélgetésben. Gyöngyösi Lilla hangsúlyozta, nehéz helyzetben vannak – itt is első sorban a nőnemű – színészek, hiszen óriási a nyomás Hollywood részéről. Egy igazi csapda helyzetbe kerültek, tette hozzá, hiszen csak évtizedekkel később derül ki, hogy jól döntöttek-e, amikor a műtéti beavatkozást választották, vagy éppen elutasították azt.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. augusztus 26. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes