„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Ráncok a vásznon

20/08/2023 07:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában az álomgyári időszámításról beszélgettünk. Nem a filmekben megjelenő időutazásról, sem a dramaturgia megkívánta idősík váltakozásokról volt szó. Helyette azt a problémát vizsgáltuk, hogy a sztárok a korral elhalványulnak, vagy éppen még fényesebben ragyognak Hollywood egén.

2023. augusztus 19. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. augusztus 19., szombat 13:30)
24:35
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Hogy miként változtak az idősödő színészek lehetőségei, illetve, hogy változtak-e egyáltalán nyilvánvalóan nem csak Amerikában kérdés, hanem Európában is. Gyöngyösi Lillával, a filmtekercs.hu főszerkesztőjével arról is beszélgettünk, hogy az Egyesült Királyságban a Judi Dench, vagy az Anthony Hopkins formátumú élő legendák státusza változik-e mostanában. Elsősorban a hollywoodi mintákat vizsgáltuk a színészek és a filmkészítők szempontjából egyaránt. A téma aktualitását az adta, hogy az utóbbi években egyre több úgynevezett szenior film készül, olyan színészekkel, akikről a rendezők elfeledkeztek néhány évtizede, mert elkövették azt a hibát, hogy elkezdtek megöregedni.

Feltehetően a mozilátogató közönség összetétele is változott, illetve a streaming felületeknek köszönhetően a filmek könnyebb elérése is bevonzott egy olyan korosztályt, amelyet korábban nem értek el a filmesek.

Mégsem szerepelhet mindenki szenior filmben, aki szenior korú.

Nos, úgy tűnik, mégis. Idős színészek önálló főszerepet alig-alig kapnak Hollywoodban – mondta el Gyöngyösi Lilla –, de ha mégis, akkor nagyobb eséllyel férfi az illető – tette hozzá.

Az interjúban természetesen kitértünk arra is, hogy mivel a biológia nem bánik egyenlően az emberekkel, a stúdiók, producerek, rendezők, vagyis általában a filmvilág nyomására, sokan szépészeti beavatkozással igyekeznek behozni a hátrányukat.

Amely talán problémásabbá teszi a pontos kormeghatározást, így a szerepekre való alkalmasságot is befolyásolja. De nem mindig pozitív értelemben. És ez határozottan egy átmeneti időszak. Amikor hősünk eldönti, hogy engedve a természetnek, végül az idősebb korosztályt képviselve próbálkozik tovább Hollywoodban, akkor manapság akár kellemes meglepetés is érheti. Az idős, vagy idősödő karakterek megformálóira egyre nagyobb a kereslet az említett film típus miatt, amelynek közönsége is hasonló korú.

Gyöngyösi Lilla elmondta, a szenior filmek minősége ugyanakkor eltérő, és sajnos sokszor egysíkú. Jellemzően vígjátékot vagy akció-vígjátékot forgatnak a korosabb művészekkel, ahol a humor forrása is gyakran a koruk. Ez ellen furcsa módon még nem igen szólaltak fel, pedig miért lenne ez kevésbé sértő, mint mást a származása vagy a külseje alapján kipécézni.

Hogy a szenior film műfaja hosszú távon jó hatással lesz-e a korosztályi kvótára, vagy a fentiek alapján egy idő után vitákat generál, még nem tudni.

A beszélgetést Gyöngyösi Lillával, a filmtekercs.hu főszerkesztőjével a következő adásban folytatjuk.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. augusztus 19. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes