„Támogassa

Itt van az ősz, új műsorok a Klubrádióban

4/09/2023 15:00

| Szerző: Klubrádió

Állandó hallgatóink pontosan tudják, hogy az ősz új színekkel gazdagítja a Klubrádió palettáját. Most sincs ez másképp. Minden új műsor és új műsorvezető egy-egy színfolt, ami tovább árnyalja a képet. Szinte minden napra jut valami új!

Minden új műsor és új műsorvezető egy-egy színfolt, ami tovább árnyalja a képet. Bebizonyítandó, hogy a világ nem fekete-fehér. Szinte minden napra jut egy új program, új téma és műfaj, és hallhatnak eddig ismeretlen hangokat, vagy olyan ismert embereket, akik eddig csak vendégként és lélekben erősítették a Klubrádiót, most azonban csapatjátékossá válnak.

Szeptember 4. hétfő 14:00 - Uniszex – Mindenkinek jó
szerkesztő-műsorvezető: Kerekes Bori és Kovács Gellért

Mennyit ér egy nő? Kísérletet teszünk arra, hogy kiszámoljuk a kiszámolhatatlant. Mert még mindig nem tudjuk, hogy milyen mértékegységet használjunk, és hogy viszonyítsuk-e valakihez a nőt mint jelenséget, mint öröm- vagy problémaforrást, mint embert. Mondjuk, a férfival hasonlítsuk össze? Mert az a nem rendelkezik valamiféle öröktől való értékkel? Mert van a szebbik és van az erősebbik?

Abban bízva indítjuk el a műsort, hogy 2023-ban már csupán megerősíteni kell az embereket, hogy mindenki egyenlő. Naivitás lenne? Talán. Adásainkban ezt is megpróbáljuk megfejteni. Mert lehet, hogy nem csak a nőket bántja a vélekedés, miszerint tűsarkakon járó vonzalomként jelennek meg a férfiak gondolataiban, hanem a férfiakat is, hogy ezt a gondolkodást feltételezzük róluk.

Így aztán mi nem méregetünk, nem számolgatunk az Uniszexben. Aktuális és örökérvényű kérdésekre szakértő vendégektől várjuk a választ. Ahogy a két műsorvezető, Kerekes Bori és Kovács Gellért sem rejti véka alá a saját álláspontját.

Különleges életutakon, a feminizmus történetén és a sajnálatos módon mára mindenki számára ismert kifejezéseken keresztül – mint amilyen például a MeToo – mutatják be, hogy napjainkban a nők milyen jogokkal bírnak elméletileg és a gyakorlatban. Sztereotípiákról, egyenlőtlenségekről beszélgetnek, és persze tabukról tabuk nélkül. Mondandójukat pedig nem csak nőknek szánják.

Felteszik a már jól ismert kérdéseket, és meghallgatják a rengetegféle választ, hogy kitisztulhasson a kép, és mind megtudhassuk, melyik áll a legközelebb a valósághoz.

Mert ha bárki úgy gondolja, hogy nincs különbség tárgyiasítás és udvariasság között; vagy hogy a feminista ellentéte a férfi, akkor sok izgalmas újdonságot ígér neki az Uniszex.

 
Kerekes Bori és Kovács Gellért
 
Fotó: Mátyus László
 
Kerekes Bori
"Ha a képet feledhetném és azt is szóra cserélhetném...
Televíziósként mindig szerettem a képekkel való játékot. Azt, ahogy a képpel megváltozik a szó jelentése, és ahogy a szavakkal együtt már a kép is egészen mást jelent. Mégis kíváncsi voltam, milyen az a világ, ahol a kimondott szó maga a nyers valóság. Ahol nincs mit szépíteni. Ha kimondtuk, az úgy van. Csupaszon és erőteljesen. Azért persze maradt a kép is, abból is a szívemhez legközelebb álló: a XXI. század-filmek készítése az RTL-en. A Klubrádióban az Uniszex – Mindenkinek jó című jogegyenlőségi műsor társ-műsorvezetője és -szerkesztője vagyok, valamint a szerdai Ötös szerkesztéséért vagyok felelős."
Kovács Gellért
Kopasz és kritikus – írja magáról saját Facebook oldalán. A filmszerész megnevezést nem ő találta ki, hanem egykori főnöke, és ő megtartotta. A mozi szerelmeseinek valószínűleg be sem kell mutatni. Az egyik legismertebb hazai filmkritikus, számos online és nyomtatott szaklapba publikál, valamint filmklubok házigazdája. 2017-ben az HBO egész Közép-Európai régiója átvette videós filmajánlóit, így hazánktól Montenegróig, összesen 15 országban bárki megismerhette a gondolatait a csatornán bemutatott alkotásokról. A Klubrádióban az Uniszex – Mindenkinek jó című műsor társ-műsorvezetője.

Az első adásban...

...Czingel Szilvia, kulturális antropológus mesélt arról, miért volt a fűzőtől való megszabadulás az első lépés a női önképzavar kialakulásához. Kiderült az is, hogy miért szeretik a legtöbben csoportokba sorolni az embereket egy-egy jellegzetes vonásuk alapján, illetve, hogy a sztereotípiáknak való ösztönös megfelelést vajon bűnnek kell-e tekinteni. Acsády Judittal, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársával elindult a feminizmustörténeti sorozat, amely a következő hetekben folytatódik, a XVIII. századtól napjainkig meséli majd el az emancipáció történetét.

Az adást az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2023. szeptember 04. Uniszex (2023. szeptember 04., hétfő 14:00)
49:00
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Az Uniszex ebben a hétfői sávban korábban sugárzott A jövő itt van című ifjúságérzékelő műsorunkat váltja.

✶ ✶ ✶

Szeptember 5. kedd 13:00 - Full HD Klub 
szerkesztő- műsorvezető: Timár Ágnes

Hárman vannak, filmet néznek és aztán még véleményük is van. Mi az? Full HD Klub.

Filmek, sorozatok meg minden, ami streaming vagy mozi. A véleményezők: Timár Ágnes, Bárdos Csaba és Szöllőskei Gábor.

Könnyed, határozottan egymás szavába vágó beszélgetés a legújabb, és ha kell a legrégebbi filmekről és sorozatokról. Három szakújságíró podcast hangulatú műsora, amely természetesen, más Klubrádiós tartalmakhoz hasonlóan elérhető podcastként.

A műsor kutatási területe épp annyira a mozi, mint a különböző streaming felületek. Kutatási témája pedig a film és a sorozatok. Korábbi mozipremiereket vagy akár a most moziba kerülő alkotásokat, új sorozatok, illetve a sikersorozatok új évadait ismerhetjük meg a hármas beszélgetéséből és persze nézetkülönbségeiből. Nem kell mindenben egyetérteni. De nincs harag!

Az első adásban...

Szó volt a technikai újítások okozta örömökről és bánatokról; a mozi élmény vs. kanapé + streaming problémáról; meg amúgy mindenről, ami film.

A teljes adást az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2023. szeptember 05. Full HD Klub (2023. szeptember 05., kedd 13:00)
48:20
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes, Bárdos Csaba, Szöllőskei Gábor Szerkesztők: Timár Ágnes

A Full HD Klub helyén korábban hallható Fülbevaló című női magazinunk megszűnik.

✶ ✶ ✶

Szeptember 6. szerda 10:00 - Ötös 
Szerkesztő: Kerekes Bori, műsorvezetők: Szalai Kriszta és Epres Attila

Ahogy a hallgatóink értünk, úgy mi is összefogtunk műsorunkért, amely az ismert szomorú okból gazdátlan maradt. A Klubrádiós kollektíva nyáron is mindent megtett, hogy a hiányt amennyire lehet, pótolja.

Az új évaddal az Ötös szerdai kiadása is új formát kap. A formát pedig érdekes témákkal és vendégekkel; szakértőkkel, művészekkel és hétköznapi emberekkel; és persze érzésekkel, ötletekkel és gondolatokkal tölti meg az új csapat, amelynek a gondozásában hétről hétre garantáltan minőségi műsor kerül a hallgatóink elé.

A garancia erre új munkatársunk, Kerekes Bori kreatív, lendületes szerkesztői munkája, és új műsorvezető párosunk, akiket színházból, filmekből és sorozatokból egyaránt ismerhetnek hallgatóink: Szalai Kriszta és Epres Attila színművészek.

A két műsorvezető az alábbi videóban mesél, milyen gondolatokkal vágnak neki a munkának és elmondják, kik és mi várható az első adásban.

Epres Attila
Jászai Mari-díjas színművész, akit a 80-as években már láthattunk a Cha-Cha-Cha című filmben, valamint a Nyolc évszak sorozatban. Országos ismertséget azonban a kultikus Szomszédok hozott neki. Mindeközben színházi karrierje is beindult, több vidéki és fővárosi színházban játszott, de keresve a helyét, mindenhol csupán néhány évig maradt. Lételeme a vízzel, vízparttal való kapcsolat. Talán azért, mert a Balatonnál nőtt fel. Versenyszerűen kajakozik, szemetet gyűjt a Dunánál és a Tiszánál. Fontos számára a sport. Rendszeres indulója az Ügetőszilveszter művész emlékversenyeinek, a hétköznapokban motorral közlekedik. Jelenleg az egyik méltán legfoglalkoztatottabb szinkronszínész. Szeptembertől a szerdai Ötös társműsorvezetője.
Szalai Kriszta
Sokan a színpadról, sokan civil aktivistaként ismerik. Előbb végzett a Tanítóképző Főiskolán és utána került a Színművészeti Főiskolára. Volt már producer, rendező és több színtársulat alapítója. Megjelentek gyereklemezei, és könyvet is írt. 2008-ban az ő kezdeményezésére jött létre a Kapcsolda program, amelynek azóta is főszervezője. A rászorulók megsegítésére több akciót is szervezett. Többek között 5 napig az utcán élt, hogy átérezze, milyen lehet hontalannak lenni. Megrázó tapasztalataiból egy előadása is született. Nem idegen tőle a média világa, korábban több tévécsatornánál is vezetett műsort.

Az adást az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2023. szeptember 06. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. szeptember 06., szerda 10:05)
92:23
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

✶ ✶ ✶

További változás az Ötösben!

Bár hallgatóink az Ötös kapcsán csupán a szerdai adás megújulására vártak eddig, más is átalakul ebben az idősávban. Szeptember 4-től, minden hétköznap 10:00 és 12:00 óra között megszűnnek a félóránkénti hírek. Vagyis csak a 11 órás hírblokk szakítja meg az Ötösöket. Ezáltal még többet beszélgethetnek műsorvezetőink vendégeikkel, Önök pedig szünet nélkül hallgathatják a műsor első és második óráját.

✶ ✶ ✶

Szeptember 8. péntek 14:00 - Planéta - az élet dolgai 
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória

Kóboroljunk együtt a Föld nevű bolygón az emberi és a természeti világban együtt, kéri Lay Viktória műsorvezető hallgatóitól. Gondolatokat, érzéseket, és élményeket követve, minden pénteken délután közös utazásra hív, hogy megismerve a világot, magunkról is tanuljunk. A hetente jelentkező magazinműsorban egy felelős gondolkodású műsorvezető elképzelései jelennek meg érdekes beszélgetések, izgalmas helyszíni riportok által. Az ügy című rovatban olyan inspiráló vendégek mutatnak példát, akik megtalálták azt, amiért harcolnak, amire feltették az életüket, és amit szenvedélyesen csinálnak.

Lay Viki, akit a legtöbben talán a Zöldklubból ismernek, még a kinti világot is becsalogatja a stúdióba adásonként egy félórára Kertek alatt című rovatával. Magyarország tájain barangol, felfedezve eldugott helyeket, természeti kincseket. Megismerhetjük segítségével az ország elhagyott bányáit, megkereshetjük tengerszemeit, felfedezhetjük geológiai képződményeit. A szerkesztő-műsorvezető mindeközben felhívja a figyelmet az etikus és felelős túrázásra, a természeti értékek sérülékenységére.

A növények mellett helyet kapnak a Planétán az állatok is. Egészen konkrétan a kutyák, ami egyáltalán nem meglepő egy olyan műsorban, amelyet Lay Viki készít. Már több éve foglalkozik olyan kutyás kérdésekkel, amelyek a kezdő gazdikat vagy a kutyátlanokat is érdekelhetnek. Most szintet lép, és Gazdiképző rovatában felsőfokra emeli a társállattartást. Állattani ismeretek, viselkedés, kommunikáció, nevelés, táplálás, jogszabályok és minden egyéb részletes feldolgozásra kerül a rádiós mesterszakon, ezzel is hozzájárulva egy jóval felelősebb állattartási kultúra kialakításához.

Bár négylábú barátaink sokszor mentális egészségünkre is jó hatással vannak, egy külön fejezetben, az Elmélyülőben a világ és a lélek dolgaiba is elvezet minket a műsor.

 
 Freepik
 

Az első adásban...

Túrázni készülődtünk, arról volt szó hogyan vágjunk neki, mit vigyünk magunkkal és egyáltalán, melyik turistajelzés mit jelent.

Az adás második felében pedig azt próbáltuk megérteni, milyen állat is a kutya.

A teljes adást meghallgathatják az alábbi lejátszóra kattintva.

2023. szeptember 08. Planéta - az élet dolgai (2023. szeptember 08., péntek 14:00)
49:46
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória

A korábban a pénteki 14:00 és 15:00 közötti Vény nélkül és Ép ésszel című műsoraink megszűnnek.

✶ ✶ ✶

Szeptember 9. szombat 13:30 - Hangosfilm - Mozgóképizmus 
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes

A Hangosfilm spin off-ja az eredeti műsor helyén. Történelem a filmek tükrében politológus szemmel.

Aki rendszeres hallgatója a Hangosfilm – Szélesvásznú verziónak, az pontosan tudja, miről is szól a Mozgóképizmus rovat. Paár Ádám történész-politológus és a műsorvezető a filmeket ugródeszkának használva vizsgál meg egy adott korszakot, társadalmi berendezkedést, a fontosabb történelmi eseményeket és a téma híres vagy hírhedt alakjait.

 
Balra Jefferson, jobbra Angi Vera, középen Paár Ádám
 
 

A műsor e közkedvelt része most önálló életre kel, és továbbviszi a maga kialakította rendszerét, amelyben hol önálló történelmi eseményeket bemutató filmek hitelességének járnak utána, hol sorozat formátumban elemzik például a kiválasztott téma filmes adaptációit. A különböző izmusokat sokszor akaratlanul ábrázoló filmek sorát, már a Szélesvásznú verzióban elkezdték csokorba szedni. A Mozgóképizmusban még több filmmel operálnak, hogy a lehető legpontosabb képet adhassák többek között a liberalizmusról vagy éppen a szocializmusról.

A műsor – szándéka szerint – olyan módon mesél történelmi tényekről, hogy a filmeket tükörként tartja a hallgató felé, hogy megláthassa a tények között a maga igazságát a politológus, a műsorvezető és a hallgató is.

Az első adásban...

Paár Ádámmal még a Szélesvásznú verzióban kezdtük el a különböző izmusokhoz kapcsolható filmek, és korszakok elemzését. A Hangosfilm – Mozgóképizmus első adásában ezt a tematikát folytatjuk. A konzervativizmus után most a liberalizmus került terítékre.

Olyannyira tartottuk magunkat a műsor koncepciójához, miszerint a filmek csak kiindulási pontként jelennek meg, hogy A hercegnő című dráma megemlítésén kívül más alkotás elemzésére most nem is volt alkalmunk, viszont annál többet mesélt Paár a liberalizmus alaptételeiről, kialakulásáról, és egykori alkalmazásáról. A beszélgetésből kiderült, hogy a 17.-18. században még közel sem úgy nézett ki a liberalizmus, mint ma. Az eszme bár az alkotmányosságon alapult, de a korszak általános vélekedésének megfelelően a konzervativizmushoz hasonlóan ez is csak válogatott társaságot engedett a szavazó urnákhoz. Tehetős, fehér férfiakat.

A következő hetekben pedig több filmen keresztül mutatja be szakértőnk az eszme megjelenését. Megvizsgáljuk a történelmi korszakot, a politikai hangulatot a különböző országokban.

A teljes adást meghallgathatják az alábbi lejátszóra kattintva.

2023. szeptember 09. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. szeptember 09., szombat 13:30)
28:58
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

* Jó szórakozást kívánunk az új műsorainkhoz! *