„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Olvasás a jelenetek között

2/07/2023 08:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Mindig lesz igény arra, hogy filmalkotásokról beszélgessünk egy-egy vetítés után – Bárdos Csaba filmesztétával a filmklubok múltjáról és jelenéről beszélgettünk.

2023. július 01. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. július 01., szombat 13:30)
27:28
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában különbséget tettünk közös mozizás, filmklub és közönségtalálkozó között. Kiderítettük mikor, hogyan szerveződött az első filmklub, mit jelentett a rendszerváltás előtt, és van-e létjogosultsága ma.

Bárdos Csaba, filmesztéta mesélt a filmklub múltjáról, jelenéről, és természetesen a jövőjéről. Hiszen az évtizedek során ugyan valamelyest változott a közösségi mozizás e fajtája, főleg, hogy a közösségi szót ma már inkább csak a digitális műfajok esetében használjuk, de mindig lesz igény arra, hogy filmalkotásokról beszélgessünk egy-egy vetítés után.

A filmesztéta maga is több filmklub házigazdája. Kiemelte, hogy sajnos ma már olyan rendezvényeket is így neveznek, amelyek nem felelnek meg az alapkövetelményeknek. Nevezetesen, hogy ha sorozatról van szó, mindenképpen kapcsolódjanak egymáshoz a kiválasztott filmek, legyen egy moderátor, vagy szervező, aki a vetítés előtt tart egy felvezetőt, illetve utána kezdeményezi a diskurzust, és ha kell, továbblendíti, vagy visszatereli az eredeti témához. Bárdos Csaba elmesélte, hogy korábban néhány kollégájával Filmklub Kommandót alkotva meglátogattak különböző helyszíneket, ahol filmklubot hirdettek, hogy ellenőrizzék, az események megfelelnek-e a követelményeknek.

 
Illusztráció:wikipedia
 

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a műfaj a negyvenes években indult, az Egyesült Államokban, Cine Club címmel.

Párhuzamosan egy hasonló kezdeményezés hazánkban is működött. Pekár Gyula egy filmkölcsönző vállalatot hozott létre, ahonnan nem csak a tekercseket, hanem a moderátort is ki lehetett „kölcsönözni”, ha valaki a villájában a barátainak le akart vetíteni egy alkotást, és beszélgetni velük utána.

A hatvanas-hetvenes évekre már komoly hagyománya lett a filmklubnak. Többek között a tévé adásszünetei miatt egyre több ember jött rá, hogy mennyivel több ez, mint csak moziba menni. Mindenki élvezte, hogy kérdezhet, és hogy sok mindent megtudhat a filmről a moderátor és a többi résztvevő hozzászólásából.

Ma ugyanezért járnak az emberek filmklubba. Bárdos Csaba kiemelte, ez a műfaj soha nem a fősodor része volt, így akik eljöttek és eljönnek, különleges, elérhetetlen, vagy nehezen elérhető filmeket láthatnak. Hozzátette, ahogy a rendszerváltás előtt, úgy ma ismét fontos szerepe van a filmklubnak abban, hogy összegyűlve az emberek olyan filmet válasszanak, amelynek rejtett általános, vagy aktuális társadalmi, politikai üzenete van, hogy a vetítést követően együtt olvassanak a sorok között.

A jövő héten folytatódik a konzervativizmust ábrázoló alkotásokat összegyűjtő sorozatunk Paár Ádám történész-politológussal. Többek között olyan filmeket és sorozatokat vizsgálunk, amelyek középpontjában Margaret Thatcher áll.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. július 1. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes