„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Konzervatív értékek a moziban – 6. rész

6/08/2023 10:16

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytatódott a konzervativizmust ábrázoló alkotásokat összegyűjtő sorozatunk, amelyben tovább vizsgáltuk az amerikai republikánus elnököket.

2023. augusztus 05. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. augusztus 05., szombat 13:30)
26:39
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politikus Richard Nixont két epizódon, és még több filmen keresztül elemezte.

Ezen a héten helyszínt nem váltva, de az időben előrébb lépve vizsgáltunk újabb filmeket. Kezdésként a két Bush elnökségét hasonlítottuk össze. Ebben segítségünkre volt az Alelnök című szatíra, amely bár Dick Cheney-t állítja a középpontba, minden a korszakban és környezetében fontos figura nagy figyelmet kap. Az idősebb George Bush kapcsolata a fiával is megmutatkozik benne, ahogy azt is láthatjuk, hogyan lesz a renitens George W. Bush-ból az Egyesült Államok elnöke. Megítéléséről is beszélgettünk Paár Ádámmal. Az ifjabb Bush több értelemben vett egyszerűsége sok ember számára kifejezetten bizalmat keltő volt. Ez a jellemvonása a W. című életrajzi drámában is megjelenik. A politológus példaként Bush első memoárját említette meg, amelyben az egykori elnök le is írja magáról, hogy őt csak a baseball és a vallás érdekli. A W. című filmben az utóbbit hangsúlyozzák, hiszen elmondása szerint, amikor rátalált Istenre, akkor számolt le végleg korábbi rossz szokásaival, és már céltudatosan foglalkozott a politikával.

Említésre került a Charlie Wilson háborúja című film is a 2001-es terrortámadás kapcsán, amely éppen Bush elnöksége idején következett be. A fekete vígjáték ugyanis éppen azt mutatja be, hogyan viszonyult Amerika Afganisztánhoz a nyolcvanas években, és hogy mennyire nem tudta a helyzetet a saját hasznára fordítani. Ez azóta sem változott, emelte ki Paár Ádám.

Végül arról a dokumentumfilmről volt szó, amely John McCain életét összegzi. A republikánus elnökjelölt ékes példája annak, hogy nem lehet senkit meghatározni kizárólag a politikai nézetei alapján. A film akkor készült, amikor McCain már beteg volt, ettől még közvetlenebb és nyitottabb stílusban beszélt a múltjáról. Archív felvételek segítségével a dokumentumfilm még azt is megmutatja, hogyan tért haza Vietnámból több évnyi fogság után; végig követik a filmesek McCain magánéletét is, két házasságát, és azt a fontos kezdeményezését, hogy megpróbálta létrehozni az első vegyes kormányt. A filmben többen megszólalnak, és olyan ikonikus demokrata politikusok, mint Bill Clinton vagy Barack Obama a legnagyobb tisztelettel és szeretettel beszélnek McCainről. Hogy az együttműködés végül nem jött létre, elsősorban nem a képviselőkön múlt. Kiderült ugyanis, hogy az emberek amennyire rajongani szeretnek, épp annyira vágynak arra, hogy utálhassák a másik oldal képviselőit. Egy demokrata-republikánus kormány esetén pedig elvennék ezt az egyszerű örömet tőlük.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. augusztus 5. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes