„Köszönjük,
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Konzervatív értékek a moziban – 4. rész

16/07/2023 06:19

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a konzervativizmus filmes ábrázolását vizsgáló sorozatunk, melynek új helyszíne most az Egyesült Államok volt, és középpontjában Oliver Stone Richard Nixon elnökségét bemutató filmje állt.

2023. július 15. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. július 15., szombat 13:30)
27:24
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám történész-politikussal sorozatunkban olyan filmekről beszélünk, amelyek történetén keresztül vizsgáljuk a konzervativizmus jellemzőit az egyes országokban. Az előző adásban a Margaret Thatcher megosztó személyiségére fókuszáló Vasladyről volt szó, illetve olyan a nyolcvanas években játszódó alkotásokról, amelyek cselekményükben az egykori miniszterelnök egy-egy döntéséhez kapcsolódnak. A negyedik részben kontinenst váltottunk, hogy kiderítsük, jogos-e a felvetés, miszerint az Egyesült Államokban minden republikánus konzervatív, és minden demokrata liberális. Spoiler: nem. Ennek bemutatására Richard Nixon elnökségének történetét választottuk. A műsorban Oliver Stone Anthony Hopkins főszereplésével készített Nixon című filmjét elemezte Paár Ádám, valamint sorra vette a sok megcáfolható sztereotípiát a republikánusokról.

A történész kiemelte, hogy Richard Nixon mélyszegénységből jött, és bár ösztöndíjat kapott jobb nevű egyetemekre, fennmaradó összeget ezzel együtt sem tudta állni a családja, többek között a beteg bátyja miatt, akire minden megtakarításukat költötték. Nixon így beérte végül az oktatási szempontból elitista hozzáállású Amerikában a nevenincs kvéker főiskolával. Paár Ádám kiemelte, ez az indulás nagyban megalapozta későbbi frusztrációit. Nixon mindig kívülállónak érezte magát a Fehér Házban, és nem tudott betagozódni a már kialakult együtt golfozó republikánus politikusok közé.

A történész hangsúlyozta, ezt Oliver Stone is bemutatta filmjében, ahogy az anyagi nehézségeket is, amely jellemző volt a leendő elnök gyermekkorára. Az ismerten baloldali érzelmű Stone-tól fontos vállalás volt, hogy a maximális objektivitásra törekedve mutassa be az Egyesült Államok egyetlen elnökét, aki lemondott.

Természetesen lemondásának kiváltó oka, a Watergate-ügy bemutatása is komoly figyelmet kap a filmben.

Hamarosan folytatódik a sorozat Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával a konzervativizmust ábrázoló alkotásokról. Maradunk még az Egyesült Államokban, és Nixonnál, csak időben haladunk tovább. Egy olyan alkotással, amely a Richard Nixon elnöksége utáni időszakra koncentrál, és egy valós esemény nyomán készült.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. július 8. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes