„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Konzervatív értékek a moziban – 2. rész

25/06/2023 10:31

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a konzervativizmus filmes ábrázolásait összegyűjtő sorozatunkat folytattuk. Ezen a héten egy olasz és több magyar film került sorra, többek között a Hannibál tanár úrral foglalkoztunk, hogy megnézzük, országonként eltérő módon mutatkozott-e meg a konzervatív szemlélet.

2023. június 24. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. június 24., szombat 13:30)
24:11
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Évszázadokon és kontinenseken átívelő eszmetörténeti utazásba kezdtünk Paár Ádámmal az előző adásban. A konzervativizmus kialakulását a Huhogók című drámán keresztül mutatta be a történész-politológus. A francia forradalom idején játszódó történet csupán parafrázisa Balzac regényének, de néhány alapmotívumot felhasznált a rendező, Philippe de Broca.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa elmondta, az alkotás arra is rámutat, hogy a forradalom hatására született meg a francia nemzettudat, és nem mellesleg Edmund Burke korábbi elmélete nyomán a konzervativizmus, mint politikai eszme.

Paár Ádám
 
Paár Ádám
Facebook
 

3 filmalkotáson keresztül az e heti adásban már arról beszélgettünk, miként jelent meg a konzervativizmus a gyakorlati életben Európa különböző pontjain. A górcső alá került filmek – a Huhogókhoz hasonlóan – nem az eszmét állítják a középpontba, hanem más-más történeteken keresztül hagyják átsejleni a konzervativizmushoz köthető nézeteket. Paár Ádám, történész-politológus egy olasz filmmel, a Don Bosco – A szeretet küldetése című drámával kezdte az elemzést. Kiemelte, hogy az olasz történelem része volt szinte mindig, hogy ez egy kettéosztott ország. Minden korszakban persze más indokok mentén szakad szét a társadalom, volt, hogy a pápa támogatása, illetve elutasítása volt a nézetkülönbség, de a második világháború alatt is megjelent a két Olaszország-jelenség, bár akkor sokkal kézenfekvőbb volt az oka a szembenállásnak.

Paár Ádám elmondta, Don Bosco története a 19. századi Olaszországba kalauzolja a nézőket. Egy olyan katolikus papot ismerünk meg, aki egyfajta modern pedagógiát valósított meg, miközben segítette az utcán élő gyerekeket étellel és oktatással.

Hasonló tanulságú magyar, illetve erdélyi példát is talált a történész. Az Elnémult harangok című alkotást kétszer vitték vászonra, 1922-ben és 1940-ben. Természetesen a készítésük ideje erősen érződik a műveken. Nem csak a hangsúlyokat helyezik át, tette hozzá Paár Ádám, hanem még a cselekményen változtattak a második verzióban.

A műsor zárásaként a Hannibál tanár úr című klasszikus drámáról beszélt a történész-politológus. Hangsúlyozta, milyen veszélyes a művészetet, illetve a tudományt a politika eszközévé tenni.

Még folytatódik a sorozat a konzervativizmust ábrázoló alkotásokról. A következő hetekben szó lesz Az alelnök című szatíráról, a John McCain életútját bemutató Akiért a harang szól című dokumentumfilmről, valamint a Belleville randevú című animációról is, más különleges alkotások mellett.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. június 24. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes