„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Konzervatív értékek a moziban – 5. rész

23/07/2023 17:55

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában beszélgettünk a Habcsókok és csillagok című életrajzi filmről, valamint folytatódott a konzervativizmust ábrázoló alkotásokat összegyűjtő sorozatunk, amelyben tovább vizsgáltuk az ellentmondásos megítélésű Richard Nixon alakját.

2023. július 22. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. július 22., szombat 13:30)
26:42
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politikussal sorozatunkban olyan filmekről beszélünk, amelyeken keresztül megvizsgáljuk, mit jelent a konzervativizmus az egyes országokban. Az előző adásban arra kerestünk választ, hogy az Egyesült Államokban a konzervatív szemlélet elsősorban a republikánusokra jellemző-e.  Ehhez Oliver Stone Nixon című alkotását vettük alapul. Kiderült, hogy a sztereotípiának nem sok alapja van. Az 5. epizódban még maradtunk Amerikában, és Paár Ádámmal a Frost/Nixon című drámáról beszélgettünk, amely bemutatja a Richard Nixonnal 4 napon át készült, az egykori elnök utólagos megítélésén is változtató interjú körülményeit.

A határozott, illetve bizonyos szempontból tenyérbemászóan célratörő riporter szerepében Michael Sheent láthatjuk, Nixon bőrébe pedig Frank Langella bújt, aki korábban sok „B” kategóriás mozi-, vagy kevésbé fontos tévéfilmben tűnt fel, ezzel az alakításával azonban egyből az élmezőnyben találta magát.

A történet valóban ennek a négy napnak az eseményeit dolgozza fel, és bemutatja, hogyan közelítenek egymáshoz a karakterek. Paár Ádám kiemelte, a már a politika közelében sem lévő Nixon sok tekintetben újdonságokkal szolgál az interjúban, sok mindennel kapcsolatban bűntudata van, de a Watergate-ügyben való bármilyen jellegű részvételét tagadja. A történész kiemelte, a Stone filmhez hasonlítva ez az alkotás jobban árnyalja az egykori elnök figuráját, és talán valamelyes szimpátiát is kíván ébreszteni a nézőben.

A sorozat folytatása előtt azonban a Cirko Film egy új bemutatójáról beszélgettünk Harsányi Ildikó fordítóval. A Habcsókok és csillagok nagyon hangsúlyosan gasztrofilm, miközben a 2000-es évek elejének hangulatát, az akkori franciaországi közeg jellegét hozza vissza.

A történet főhőse, Yazid egészen kicsi kora óta érdeklődik a sütés és a cukrászat iránt. Az otthonokban és nevelőszülők mellett felnőtt fiú a legnevesebb mesterektől megtanulja a cukrászmesterséget, a különböző konyhákon a munkamorált, az elit éttermekben fogyasztó vendégeken keresztül pedig a társas viselkedés normáit. Miközben azon fáradozik, hogy valóra válthassa az álmát, és megnyerje a cukrász-világbajnokságot, igyekszik tisztázni magában az anyja iránti érzéseit.

A Habcsókok és csillagok című francia film igaz történetet dolgoz fel.