„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Filmek közé rejtett történelem – elstartolt a Hangosfilm spin-offja, a Mozgóképizmus

9/09/2023 10:25

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Aki rendszeres hallgatója a Hangosfilm – Szélesvásznú verziónak, az tudja, miről is szólt a Mozgóképizmus rovat. A megújuló műsorban Timár Ágnes műsorvezető Paár Ádám történész-politológussal a filmeket ugródeszkának használva vizsgál meg egy-egy korszakot, társadalmi berendezkedést, történelmi eseményeket és a téma fontos alakjait. Az első téma a liberalizmust bemutató alkotások, az adásban az eszme eredetéről, lényegéről volt szó.

2023. szeptember 09. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. szeptember 09., szombat 13:30)
28:58
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Szeptember 9-én elstartolt a Hangosfilm – Mozgóképizmus, a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió spin off-ja az eredeti műsor helyén. Történelem a filmek tükrében politológus szemmel.

Aki rendszeres hallgatója a Hangosfilm – Szélesvásznú verziónak, az pontosan tudja, miről is szól a Mozgóképizmus rovat. Paár Ádám történész-politológus és a műsorvezető a filmeket ugródeszkának használva vizsgál meg egy adott korszakot, társadalmi berendezkedést, a fontosabb történelmi eseményeket és a téma híres vagy hírhedt alakjait.

 
Balra Jefferson, jobbra Angi Vera, középen Paár Ádám
 
 

A műsor e közkedvelt része most önálló életre kel, és továbbviszi a maga kialakította rendszerét, amelyben hol önálló történelmi eseményeket bemutató filmek hitelességének járnak utána, hol sorozat formátumban elemzik például a kiválasztott téma filmes adaptációit. A különböző izmusokat sokszor akaratlanul ábrázoló filmek sorát, már a Szélesvásznú verzióban elkezdték csokorba szedni. A Mozgóképizmusban még több filmmel operálnak, hogy a lehető legpontosabb képet adhassák többek között a liberalizmusról vagy éppen a szocializmusról.

A műsor – szándéka szerint – olyan módon mesél történelmi tényekről, hogy a filmeket tükörként tartja a hallgató felé, hogy megláthassa a tények között a maga igazságát a politológus, a műsorvezető és a hallgató is.

Az első adásban...

Ahogy az egyes filmek valamely mellékszereplőjük történetét kiragadva, és főszereplővé téve egy másik alkotásban, úgy vált ki a Mozgóképizmus rovat is az eredeti műsorból. A visszajelzések alapján a legkedveltebb sorozatfolyam ezáltal szintet lépett. Ha konkrét filmes példával kellene illusztrálni, elég lenne a Star Wars franchise-ra gondolni, amely mostanra annyi mellékszállal bővült, hogy ember legyen a talpán, aki minden megjelenési formáját követi. De hasonló, bár visszafogottabb példa a Gru, amely önmagában három epizódot összehozott, így az addigra már sokak által megkedvelt Minyonok, akik eredetileg csak vicces vizuális pluszként voltak jelen, kiérdemelték az önálló visszatérést. Sőt, mivel egész szépen teljesített a már a Minyonokra szabott film, tavaly bemutatták a folytatást is.

Aki ismeri a Mozgóképizmus rovatot, az tudhatja, hogy ez valójában filmek közé rejtett történelem és politológia. Paár Ádámmal, a korábbi rovat állandó szakértőjével még a Szélesvásznú verzióban kezdtük el a különböző izmusokhoz kapcsolható filmek, és korszakok elemzését. A Hangosfilm – Mozgóképizmus első adásában ezt a tematikát folytatjuk. A konzervativizmus után most a liberalizmus került terítékre.

Olyannyira tartottuk magunkat a műsor koncepciójához, miszerint a filmek csak kiindulási pontként jelennek meg, hogy A hercegnő című dráma megemlítésén kívül más alkotás elemzésére most nem is volt alkalmunk, viszont annál többet mesélt Paár a liberalizmus alaptételeiről, kialakulásáról, és egykori alkalmazásáról. A beszélgetésből kiderült, hogy a 17.-18. században még közel sem úgy nézett ki a liberalizmus, mint ma. Az eszme bár az alkotmányosságon alapult, de a korszak általános vélekedésének megfelelően a konzervativizmushoz hasonlóan ez is csak válogatott társaságot engedett a szavazó urnákhoz. Tehetős, fehér férfiakat.

 
Vive la liberte! (Éljen a szabadság) - képkocka a Jefferson Párizsban c. filmből
 
Forrás:
 

A következő hetekben pedig több filmen keresztül mutatja be szakértőnk az eszme megjelenését. Megvizsgáljuk a történelmi korszakot, a politikai hangulatot a különböző országokban.

Az első adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.
Az új illetve megújuló műsorokról ebben a cikkben gyűjtöttünk össze minden információt.
Címlapi kép: Pixabay

Hangosfilm - Mozgóképizmus 
Első adás: szeptember 9. szombat, 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes