„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Záró képtől egy új kezdetig

3/09/2023 09:49

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában egy válogatást hallhattak korábbi emlékezetes beszélgetésekből. Ezzel búcsúzott a műsor jelenlegi változata, hogy jövő héttől egy kedvelt és jól ismert rovat, a Mozgóképizmus adássá alakításával visszatérjünk.

2023. szeptember 02. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. szeptember 02., szombat 13:30)
30:04
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Elsőként Bárdos Csaba esztétával Jean-Paul Belmondóról beszélgettünk, a színész halálának első évfordulóján. Felelevenítettük a nagy klasszikusokat, az örök kedvenc vígjátékokat és a kései műveket is Belmondótól. Az esztéta elmondta, számára Belmondo még mindig él, de azt gondolja, hogy a fiatalabb korosztálynak sem ismeretlen a francia színész neve.

 
Jean-Paul Belmondoa Zsaru vagy csirkefogó? (1979) című filmben.
 

A legendás bohóc után egy legendás paródiafilm következett a műsorban. Az Airplane! bemutatásának egyik évfordulóján beszélgettünk korábban Nagy István filmes újságíróval a mostanában eltűnőben lévő paródiafilm műfajáról és persze az alkotó trióról, akik később olyan vígjátékokkal ajándékozták meg a közönségüket, mint például a Csupasz pisztoly. Nagy István elmondta, milyen elődök alapozták meg a ZAZ trió abszurd stílusát.

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió működése idején több alkalommal technikai kérdésekre gyűjtött válaszokat. De azt is vizsgáltuk, hogy az esetleges gazdasági akadályok mellett, hogyan kerül a vászonra az alkotó álma. Volt szó a közösségi finanszírozás módszeréről, valamint Konkol Máté rendező a független film műfajáról beszélt egy korábbi adásban. A hazai és a nemzetközi helyzetet is vizsgálta egy tanulmányában, amelyet bemutatott a műsorban.

Ha már a radikálisabb, illetve másoktól független művekről és alkotóikról beszéltünk, akkor nem hagyhattuk ki Quentin Tarantinót. Csizmazia Gábor, a hetediksor.hu főszerkesztője a rendező karrierjét méltatta, és természetesen annak előzményeit elemezte. Többek között a mozizós gyerekkorról, és a videotékás múltjának jelentőségéről beszélt Csizmazia Gábor.

Tarantino is, mint oly sok filmrendező készített így jöttem filmet. Vagyis egy erősen életrajzi ihletésű darabot. Hogy a filmesek miért vágynak arra, hogy amolyan eredet kutató alkotással gazdagítsák az életművüket, és egyáltalán karrierjük mely pontján fognak hozzá, erről mesélt egy tavalyi adásban Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró. Az e heti adásban ebből is hallhattak egy részletet.

Zárásul pedig a Mozgóképizmus rovat egyik interjújából választottunk egy rövid részletet, amelyben az Ausztrália című filmről beszélgettünk.

A rovatban Paár Ádám történész-politológussal a filmeket ugródeszkának használva vizsgáltunk meg egy adott korszakot, társadalmi berendezkedést, vagy jeles történelmi személyiségeket.

A jövő héten már a Hangosfilm – Mozgóképizmus jelentkezik. Vagyis a rovat – lényegében az eredeti műsor spin off-jaként – adássá fejlődik. A jól ismert szakértőnkkel, a már megszokott időpontban térünk vissza.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. szeptember 02. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes