„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 7. epizód

22/10/2023 15:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában folytattuk sorozatunkat a liberalizmus filmes ábrázolásáról. A 7. rész helyszíne továbbra is a 19. század eleji Dél-Amerika volt.

2023. október 21. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. október 21., szombat 13:30)
25:17
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológus segítségével bemutattuk, hogy a kontinens kultúráját tévesen tartják sokan homogénnek. Az önálló államok, eltérő keletkezéstörténeteikkel ugyanis biztosítják a terület sokszínűségét.

Harmadik hete állomásozunk Latin-Amerikában. Ahogy korábban a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa rámutatott, a 19. század elején ezen a területen fejlődött tovább a liberalizmus. És ha már arra jártunk, vizsgálatunkat kiterjesztettük az egyes államok ki-, illetve átalakulására is. Kiderült, a változások a legtöbb helyen nem zajlottak harc nélkül. A harcokhoz pedig hangadók, hősök kellettek. Minden ország ekkoriban talált rá a sajátjára. Mivel az amerikai kontinens déli részén az államalapítókról szokássá vált sorozattal vagy filmmel megemlékezni a 20. és a 21. században, Simon Bolívar életét is feldolgozták. A kolumbiai szabadságharcos kalandos sorsa, és persze a róla szóló legendák több alkotás tökéletes alanyává tették. Készült róla egészestés amerikai film Charlton Hestonnal, és persze nem egy sorozat is.

A műsorban mi a legutóbbit választottuk, amelyet Bolívar címmel 2019-ben mutattak be. A kolumbiai alkotás alkalmas ugyanis arra, hogy az élettörténet megismerése mellett Kolumbia és a környező országok történelméhez is közelebb kerüljön a néző. Az 5. részben már megemlítettük a sorozatot, mint aktuális beszélgetésünk egyik apropóját, szombati adásunkban azonban bővebben is kitértünk rá. Paár Ádám, történész-politológus elmondta, ebben az esetben a sorozat formátumot a cselekményben gazdag történet miatt megfelelőbbnek tartja. Ahogy a szerepre választott színészt is meggyőzőnek találta. Külön kihangsúlyozta, hogy nem bulvár céllal jelentek meg a sorozatban Bolívar hódításai, egyrészt mert ezek mégis csak a jellemét mutatják, esetleg a döntéseire is hatással voltak, másrészt a csata jelenetek között szüksége van a nézőnek egy hangsúlyos érzelmi szálra is.

José Toro Moreno: Simón Bolívar
 
José Toro Moreno: Simón Bolívar
 Wikipedia
 

Vendégünk továbbá elmondta, hogy a 19. század elején minek volt köszönhető, hogy az események kivételesen nem Európában, hanem Dél- és Közép-Amerikában összpontosultak. Ugyanakkor az utóbbi területet összehasonlította a korabeli Közép-Európával, ugyanis sok hasonlóságot lehet felfedezni a történelmi viszonyok és események között, tette hozzá Paár Ádám.

A műsorban még szó esett mexikói huszárokról, magyar misszionáriusokról, és a Haza és haladás eszményről, amely, mint kiderült, nem csupán hazánk mottójává vált ebben az időben.

A következő adásban időben egy kicsit, földrajzilag meg kicsit többet haladunk előre. Elhagyjuk Dél-Amerikát és Európa lesz az úti cél. A Vadászat angolokra című magyar filmmel vizsgáljuk házunk tájának történelmét, és a liberalizmus újabb változásait a 19. század közepén.

Hangosfilm – mozgóképizmus
2023. október 21. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes