„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 6. rész

15/10/2023 08:07

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában Paár Ádám történész-politológussal folytattuk sorozatunkat. A 6. részben még maradtunk a teleregényeknél és szappanoperáknál. Tovább vizsgáltuk a latin-amerikai államok 19. századi helyzetét, illetve annak filmes ábrázolását a különböző évtizedekben.

2023. október 14. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. október 14., szombat 13:30)
24:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Tovább követtük, hogy miként alakult, változott a liberalizmus 18. századi megjelenéséhez képest.

A múlt héten már eljutottunk a 19. század elejéig, és kiderült az is, hogy nem mindegy, a világ mely pontján kutatjuk a liberalizmus kialakulásának okait. Dél-Amerikába, pontosabban Kolumbiába látogattunk, és a Simon Bolívar életét összefoglaló Bolívar című 2019-es sorozat szolgáltatta az apropót, hogy az eszme további történetét megismerjük. Nem mellesleg ennek kapcsán a latin-amerikai sorozatkultúrát vizsgáltuk meg közelebbről Paár Ádám történész-politológussal. A legutóbbi adásban még maradtunk a kontinensen, hiszen a sorozat témája, jellege és minősége sokat elárul ugyan az adott nemzetről, amelyik készíti, de hajlamosak vagyunk sztereotipizálni a jellegzetes helyi műfajt. Amikor hazánkban képernyőre került a Rabszolgasors című sorozat, az egész ország nézte. Nem sejtve, hogy ez csupán egy a sok-sok kosztümös, nagyon érzelmes szappanoperából, amelyet a dél-amerikai országokban gyártanak.

Ugyanakkor nem vehetjük egy kalap alá az egész kontinens sorozattermését, hiszen az egyes országokban preferált stílusok eltérőek. Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa elmondta, jobbára a múltjuk határozza meg, hogy miként mesélnek el egy történetet az adott államban. Különbséget tett a brazil, gyakran történelmi alapokon nyugvó, a sorok között olvastató sorozatok, és a szintén helyzetéből fakadóan tündérmese jellegű, nagyon szenvedélyes mexikói szappanoperák között. Hozzátette, utóbbi ország egy idő után azonban váltott, és realisztikusabb szériákkal szolgált a nézőknek. Kialakultak ezen belül is szubzsánerek, emelte ki Paár Ádám; készülnek sorozatok a családon belüli konfliktusokról, a nők helyzetéről, a drogkartellekről, ahogy a célközönség sem mindig ugyanaz, vannak külön a tiniknek szóló alkotások.

A következő adásban Paár Ádám történész-politológus segítségével tovább vizsgáljuk a 19. századi Dél-Amerikát, és közelebbről néhány országát. Nem véletlenül, hiszen fordulatos történelemmel bírnak, a végtelenségig lehetne mesélni a kontinens életét – épp, mint egy a kultúrája részének számító szappanoperában.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2023. október 14., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes