„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon 3. rész

24/09/2023 13:36

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A szombati Hangosfilm – Mozgóképizmusban folytattuk Paár Ádámmal sorozatunkat a liberalizmus eszméjének kialakulását, megszilárdulását bemutató filmekről.

2023. szeptember 23. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. szeptember 23., szombat 13:30)
25:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Aki hallgatta korábban a Hangosfilm – Szélesvásznú verziót, az tudja, hogy zárásul a konzervativizmus születését és folyamatos alakulását vizsgáltuk meg a filmművészet egy-egy alkotásának segítségével.

Most hasonlóképpen jártunk el a liberalizmus esetében is. Eddig beszélgettünk A hercegnőről, valamint A méla Tempefői című tévéfilmről.

Vagyis a 18. századtól indultunk. Épp, mint a konzervativizmussal foglalkozó sorozatunkban. Az persze nem véletlen, hogy ezek a – bizonyos értelemben – ellentétes eszmék, és az azokból kifejlődő világnézetek, majd konkrétan politikai tömörülések egyszerre jelentek meg. Hiszen egymást hívták életre.

Legutóbb egy újabb alkotás volt az elemzésünk tárgya. Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával a Jefferson Párizsban című filmről beszélgettünk. Ahol még – az előző két filmhez hasonlóan – a liberalizmus egy korábbi formájában jelenik meg.

Konzervatívabb a ma konzervatívnak nevezett attitűdnél. Ezt képviseli Thomas Jefferson is a filmben. Kiemelik szigorúságát, humortalanságát, és persze nagy hangsúlyt kap a francia életmódtól való tartózkodása, valamint az angol küldött viccei is, amelyen rajta kívül mindenki jól szórakozik.

Egyszerre mutatja az alkotás a korai liberalizmust és persze Thomas Jefferson magánéletét. Mint minden elnököt, őt is körüllengték a pletykák két a közelében élő nő kapcsán. Az egyikről szinte biztosan kijelenthető, hogy plátói volt a kapcsolatuk, míg a másik esetében a történészek elég valószínűnek tartják, hogy viszony alakult ki közöttük.

A következő adásban Paár Ádám történész-politológus segítségével további filmeket vizsgálva ismerkedhetünk meg a korai liberalizmussal, valamint annak átalakulásával,  megszületésétől a napjainkban ismert formájáig, különböző filmek segítségével.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2023. szeptember 23., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes