„Köszönjük,
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon 4. rész

1/10/2023 07:51

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus mai adásában folytattuk Paár Ádámmal sorozatunkat a liberalizmus eszméjének kialakulását, megszilárdulását bemutató filmekről.

2023. szeptember 30. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. szeptember 30., szombat 13:30)
24:18
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az izmusok sorát a konzervativizmussal kezdtük a Mozgóképizmus előzmény műsorában, a Hangosfilm – Szélesvásznú verzióban.

Néhány hete a liberalizmust vizsgáljuk az idevágó filmek segítségével. Mivel a 18. századi megjelenéséhez képest szinte teljesen megváltozott, legalábbis a megítélése, így politológus vendégünk az első adást az eszme kezdetleges céljainak bemutatására fordította.  A következő epizódokban már előkerültek azok a filmek, amelyek korhűen mutatják be a korai időszakot. Ilyen volt A hercegnő, valamint A méla Tempefői című tévéfilm, amelyekről beszéltünk.

Majd egy újabb alkotás lett az elemzésünk tárgya. Paár Ádám történész-politológussal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával a Jefferson Párizsban című filmről beszélgettünk. Amely még mindig a kezdeti időszakot mutatja be. Amolyan viszonylagos szabadságot, egy valamihez képest való egyenlőséget.

A film még további kérdéseket, illetve problémákat vet fel, ezért döntöttünk úgy, hogy az e heti műsor is ezt tekinti kiindulási pontnak. Már csak azért is, mert több ízben utal Jefferson, akkor, az átlagtól eltérő gondolatvilágára.

Mivel az alkotás Jefferson magánélete mellett a világnézetére is fókuszál, láthatjuk mennyiben ítélték meg másképp a formálódó liberalizmust Amerikában és Európában. Ahogy Jefferson reakcióihoz is feltehetően az egyes történelmi korszakokban másként viszonyultak, és esetleg eltérő módon definiálták viselkedését.

Paár Ádámmal, a film kapcsán, de annak cselekményétől valamelyest elkanyarodva, néhány az identitásunkat képző, tartópillér fontosságú nézetünket is vizsgálat alá vetettük. Például igyekeztünk kideríteni, hogy vajon a liberalizmus és a hazaszeretet miként viszonyul egymáshoz.

A következő adásban Paár Ádám történész-politológus segítségével további filmeken keresztül megnézzük, miként alakult át fokozatosan a liberalizmus eszméje, ahogy telt az idő, és vajon hogyan jelentkezett az eszme a mindennapokban, a 19. század elején.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2023. szeptember 30., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes