„Klubrádió
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 10. epizód

12/11/2023 09:21

| Szerző: Timár Ágnes

A liberalizmus fejlődését bemutató sorozatunkat tovább folytattuk. És ahogy eddig is, történelmi filmek elemzésén keresztül zajlott a nyomozás.

2023. november 11. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. november 11., szombat 13:30)
26:34
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám történész-politológus segítségével az előző, vagyis a 9. részben is olyan filmeket vettünk górcső alá, amelyekben a cselekmény kapcsán vagy amellett rajzolódik ki az adott időszak szellemisége.

A Vadászat angolokra című magyar filmet és a 19. század első felének eseményeit két adáson keresztül vizsgáltuk. Így jutottunk el ahhoz a történelmi korszakhoz, amelyben forrongani kezdtek a népek Európában. És ahhoz a filmtörténeti korszakhoz, amelyben Várkonyi Zoltán kosztümös sikerfilmjeit készítette. Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a történelmi események bekövetkezte, és nem a filmek készítési sorrendje szerint kezdte az elemzést.

A filmrendező először A kőszívű ember fiai című Jókai Mór regényt vitte vászonra, amely már a forradalom és a szabadságharc idején játszódik, és amelyben természetesen az egyes karakterek személyes története szorosan kapcsolódik a történelmi eseményhez.

Az 1965-ös film hatalmas sikere után elkészült a trilógia első két darabja is. Az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán. A 10. részben ezekről volt szó.

Paár Ádám elmondta, az előzményfilmek jól megmutatják, hogy mi vezetett el a népfelkeléshez. Kiemelte, az egyes országokban önállóan indult forradalmak természetesen hatással voltak egymásra, esetenként generálta egyik a másikat, de fontos különbség volt közöttük, hogy nem azonos probléma ellen kezdődött az egyes helyeken a lázongás.

Ennek az a fő oka, hangsúlyozta a történész-politológus, hogy hazánk például még a feudális terheket, a rendi viszonyokat próbálta lerázni, míg nyugati szomszédjaink ezen a lépésen túl voltak, és esetükben egyértelműen jelent meg a haladásért való küzdelem a maradással szemben.

A következő adásban történész-politológus vendégünkkel maradunk a 19. század közepi Magyarországon, és Jókai Mór trilógiájának harmadik darabján, illetve annak Várkonyi Zoltán által készített adaptációján keresztül elemezzük tovább a liberalizmus fejlődésének állomásait.

Címlapi fotó: Várkonyi Zoltán az Egri csillagok című film rendezője a film forgatáskor 1968-ban. Forrása: Fortepan.hu / FŐFOTÓ

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2023. november 11. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes