„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 18. epizód

7/01/2024 18:00

| Szerző: Klubrádió/Timár Ágnes

A Hangosfilm – Mozgóképizmus eheti adásában Paár Ádám történész-politológussal a Lincoln című filmet alapanyagnak használva elemeztük a liberalizmust az Egyesült Államokban.

2024. január 06. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. január 06., szombat 13:30)
27:17
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Továbbra is a liberalizmus folyamatos átalakulását követjük nyomon Paár Ádám történész-politológussal, évszázadokon és kontinenseken át. Szombaton például két egymástól távoli területen néztük meg az eszme különböző változatait.

Az előző héten a Lincoln című filmnél csaptuk fel a szöveggyűjteményünket, hogy annak cselekménye, illetve üzenete nyomán az Egyesült Államokban kutassuk tovább a liberalizmus történetét. Paár Ádám történész-politológus elmondta, hogy az 1860-as években fejlődött ki a kétpártrendszer az USA-ban, valamint az északi és a déli területek közötti ellentét mentén beszélhetünk ekkor konföderációs és unionista felfogásról.

Beszéltünk a küszöbön álló rabszolga felszabadításról, és az általános rasszizmusról, amelyek szinte egymástól függetlenül voltak jelen. Persze más-más arányban északon és délen. Abraham Lincoln, aki át is lépte ezt a küszöböt – habár személyesen is felszabadítás párti volt –, mint elnök, gyakorlati okokból rendelte el a rabszolgatartás megszüntetését. Döntéseit ekkor már a polgárháborúhoz igazította.

 
Lincoln-szobor
 
Abraham Lincoln, amerikai elnök szobra (flickr)
 

A 18. részben kiderült az is, hogy változástól azt remélte, hogy a felszabadított rabszolgák a korábbi „uraiknál” maradnak, hogy ezentúl, a már megszokott munkát fizetésért végezzék. Senki sem lelkesedett az ötletért. Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával az Egyesült Államokból még ebben az epizódban tovább utaztunk, hogy a 19. század közepi spanyolhonban is ellenőrizzük, ott miként viszonyulnak a liberalizmushoz.

Ezzel az állomással, bizonyos szempontból egy teljes képet kaptunk a korabeli konfliktusokról. Ha az előző héten Itáliában végzett kutató munkánkat is idevesszük, kiderül, hogy közel egy időben, azonos vonalak mentén küzdött mindhárom ország a megosztottsággal. De ami ennél is érdekesebb, tudtuk meg a mostani műsorból, hogy valójában mindhárom ország a külső fenyegetettségre összezárt, az északi és déli területeik közötti ellentétet félretették, és ezzel közelítettek az egységes ország, a nemzetállam kialakulásához.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2023. január 6. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes