„Klubrádió
Belső közlés

Zala Márk versei

28/01/2024 19:34

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Zala Márk verseit hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2024. január 28. Belső közlés (2024. január 28.) Zala Márk versei Valcz Péter előadásában
00:50
00:00

Belső közlés című irodalmi műsorunk internetes kiadásának mai szerzője nem egy valódi költő és különösképp nem költő – annál jelentősebb színész volt, akinek naplója mellett írott versei fokozottan tanúskodnak szabadságvágyáról és korlátairól. Az 1949-ben Márkus László néven született és azt a vele azonos nevű színészlegenda miatt megváltoztató Zala Márk tegnap lett volna pontosan 75 éves – ehhez képest csupán 36 évet élt, 1985-ben halt meg, szinte egyidőben az Idő van c. korszakos magyar film bemutatásával, utolsó nagy filmszerepével, amely jól mutatja játékának formába öntött természetességét és rétegzettségét, és amellyel talán a magyar filmtörténet végezetéig halhatatlanná tette emlékezetét. Szakmai pályája mellett ugyanakkor legalább ennyire jelentős volt pályatársai számára a személyisége is – s hogy kivételesen egy személyes információt is eláruljunk, e sorok írója is róla kapta a keresztnevét. A huszadik század sok más alkotójához hasonlóan lénye szellemi többlete nála is kedélyzavarokkal és különféle függőségekkel társult.

 
Zala Márk
Fotó: Fortepan
 

Hátrahagyott írásait egyik korábbi élettársa jelentette meg Nap alatt, nap fölött… címmel az elmúlt évtizedben, és a kötetből a Belső közlés nyolc évvel ezelőtti költészet napi műsorában is elhangzottak részletek. A stúdióban élő adásban Valcz Péter színművész által fölolvasott versekről a műsorvezető, Marton Éva a kéziratokat sajtó alá rendező Fodor Ágnessel beszélgetett. Irodalmi műsorunk ugyanis más esetekben is kimondott figyelmet fordít a professzionális művészeti alkotások mellett a nem szakavatott szerzők bemutatására is; ebben az adásban a szintúgy korán elhunyt oknyomozó újságíró, Ferenczi Krisztina verseit is bemutattuk, az adásban tárgyalt harmadik szerző, az azóta urbanistaként és antropológusként dolgozó Balázs Anna kamaszverseinek legjobb darabjait pedig azóta a Klubrádió honlapján is bemutattuk. Mától Zala Márk verseit is elérhetik itt, a honlapunkon is, a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva, lejjebb pedig szövegesen is elolvashatják, de a téma iránt érdeklődők figyelmébe ajánlhatjuk két közelmúltban sugárzott műsorunkat is: a Belső közlés hat éve készült és a héten megismételt magyar kultúra napi adását, valamint kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk, a Tükörfordítás év végi adását, amelyben egy amatőr és egy professzionális írás hangzott el, melyekről szerzőik is beszélgettek; ahogy a Tükörfordítás másfél évvel ezelőtti adása is a műkedvelői, ill. a profi irodalom viszonyáról szólt, és bemutatta egy névtelenséget kérő, „rejtőzködő” szerző írását is.

A versek eredeti, írott változata:

Ha ezt a fekete sarkot is
odarajzolom a többi közé,
én mondom, még összedűl
az egész város.

*

aki nem lép
rétesre
nem kap estét
egyszerre

*

A Pénisz
a legnagyobb paradoxon
mégis
Mert ő
Az elején végződik

Mindenhova tankkal megyek én
Persze a tank már nem is komoly fegyver
Csak felszedi, mit megcsinált az úthenger

Szenvedek az örömtől
miért nem lakom messzebb
a baráti körömtől

*

Én lebecsülsz Te lebecsüllek
jelenleg ez a legbecsületesebb