„Klubrádió
Belső közlés

Csapody Kinga: Vörös vagy fekete

21/01/2024 21:29

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Csapody Kinga Vörös vagy fekete című tárcaírását hallgathatják meg a szerző előadásában.

2024. január 21. Belső közlés (2024.01.21. Csapody Kinga: Vörös vagy fekete)
08:25
00:00
Csapody Kinga számos magyar értelmiségihez hasonlóan különféle pályákba kóstolt bele élete során, többek között a tanárságba és a szerkesztői munkába is. Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban mint szerzőt láttuk vendégül közel hat évvel ezelőtt, amikor Marton Éva beszélgetett vele a stúdióban. Ebben az adásban olvasta föl Vörös vagy fekete című tárcáját, amely eredetileg az Ex Symposion folyóiratban jelent meg. Ezt mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva.

A szöveg a 2000-es évtized magyar irodalmának talán legkevésbé mesterkélt csapásához tartozik, amely a „semmi különös” boldogságát igyekszik elbeszélni, a törés nélküli, hagyományosan ívelő életutak intimitását, a nem saját történet elmesélésével emelve be a tényleges élettörténésektől való idegenséget, amely a korszak üres életekről szóló narratívájának voltaképp központi mondandója; itt a kamaszkori legjobb barátnő és az ő „szélsőséges kalandozásai” – köztük, amire a tárcanovella címe is utal, szüzessége elvesztése újév hajnalán – jelenítik meg ezt.