„Klubrádió
Belső közlés

Bán Zsófia: Méreg

5/03/2023 16:02

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Bán Zsófia Méreg című regényének részletét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2023. március 05. Belső közlés (2023.03.05. Bán Zsófia: Méreg - részlet)
09:44
00:00
A brazíliai külkereskedelmi kirendeltségen dolgozó szülők gyermekeként Rio de Janeiróban született Bán Zsófia a kortárs magyar női irodalom egyik jelentős alkotója, aki néhány leszbikus témájú művével is kiemelkedik korosztályából. 2016-ban megjelent Méreg című regénye is dél-amerikai helyszínen játszódik, a regényt Forgács Péter videóművész feldolgozásában a szerző édesapjának ottani családi filmfelvételeiből összeállított kollázsok kísérik. Ebből olvasott föl még a megjelenése előtt a Klubrádió Belső közlés című irodalmi műsorában, amikor hat évvel ezelőtt vendégünk volt és Marton Évával beszélgetett az életéről és az írói pályájáról.

Bán Zsófia
 
Bán Zsófia
 

A felolvasott részletben, amelyet erre a hivatkozásra kattintva el is olvashatnak, Bán a történetbe belevegyíti a leghírhedtebb náci tömeggyilkos „orvos”, az élete végéig szabadon bujkáló Josef Mengele holttestének halála után évekkel történő exhumálását és azonosítását São Paulo környékén. A regényrészletet a szerző előadásában a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgathatják meg.