„Klubrádió
A lényeg

Déry-díjat kapott a kirúgott kölcseys magyartanár

5/11/2022 08:44

| Szerző: Klubrádió

A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező díjával tüntették ki a Kölcsey Gimnáziumból polgári engedetlensége miatt kirúgott magyartanárt, Sallai Katalin Krisztinát.

Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor részesülnek idén Déry Tibor-díjban.  

A Déry Tibornak emléket állító díjat az író hagyatékából, illetve a művei után keletkező jogdíjak összegéből finanszírozzák. A kuratórium elnöke Závada Pál író, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Bán Zsófia író, irodalomtörténész, Ilia Mihály irodalomtörténész és Keresztesi József író.

A Déry Tibor-díj azért különleges, mert ez a legelső nem-állami díj – kis híján négy évtizede, még a rendszerváltás előtt alapították. A kuratórium tagjain kívül senki nem szólhatott bele, hogy kik kaphatják. Az első években érezhetően olyan írók felé fordult a kuratórium figyelme, akik nem tartoztak a Kádár-rendszer kegyeltjei közé, noha megérdemelték volna a legmagasabb kitüntetéseket is – írta Závada Pál a Déry Tibor Alapítvány közleményben.

Hozzátette, a díj különlegessége még az is, hogy nemcsak írói-költői életműveket jutalmaznak, hanem az irodalomtörténeti-elméleti és kritikai munkásságokat is, valamint a magyar irodalom külföldi népszerűsítőit, vagyis idegen nyelvekre fordítóit – de a magyar nyelv ápolása terén elért eredményeket ugyancsak igyekeznek elismerni. 

A kuratórium 2022-ben a következő szerzőket részesíti jutalomban kiemelkedő irodalmi munkásságukért:

  • Deczki Sarolta irodalomtörténész, filozófus, kritikus
  • Krusovszky Dénes költő, író, kritikus
  • Sallai Katalin Krisztina, a Kölcsey Ferenc Gimnázium hat hónappal nyugdíjazása előtt kirúgott magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanára
  • Schein Gábor költő, író, műfordító, esszéista

(Forrás: 444)