„Klubrádió
Belső közlés

Kántor Péter: Jelentéstétel

5/11/2023 22:07

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kántor Péter Jelentéstétel című versét hallgathatják meg Kornis Mihály előadásában.

2023. november 05. Belső közlés (2023. november 5.) Kántor Péter: Jelentéstétel (Kornis Mihály)
01:34
00:00

Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk indulásának még első évében láttuk vendégül a Klubrádió stúdiójában Kántor Péter költőt, aki az adásban felolvasta többek között Egy hétfő délelőtt Majdanekben című versét is egy koncentrációs táborban tett látogatásáról, amelyet pedig az internetes irodalmi rovatunk indulásának még az első időszakában tettünk meghallgathatóvá itt, a rádió honlapján is. A mai naptól egy újabb Kántor-vers válik elérhetővé online felületünkön is: Jelentéstétel című versét, amely eredetileg a Holmi folyóiratban jelent meg 2006-ban, Kornis Mihály olvasta föl másfél éve a költészet napjára készített összállításunkban, amelynek ez volt a záró darabja.

A vers mai közzétételének apropója, hogy Kántor Péter ezen a napon lett volna 74 éves. Az aránylag korán, két és fél évvel ezelőtt bekövetkezett halála számos pályatársát és olvasóját váratlanul érte, hiszen Kántornak nemcsak az életműve volt a kortárs magyar líra elidegeníthetetlen része, hanem alakja is a pesti életé, élete hét évtizede mintegy hordozója volt nemzedéke és környezete életútjainak is. Kortársa, Kornis Mihály író, aki korábban felolvasóesttel is tisztelgett Kántor költői életpályája előtt, az ő elégikus istenes versét – méghozzá az Úrral folytatott párbeszédes monológját – választotta ki személyesen a tavalyi költészet napi műsorunk záró darabjának.