„Klubrádió
Belső közlés

Kornis Mihály: A szó (a logosz) helyzetéről

9/05/2021 16:58

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma rendhagyó módon egy esszéfelolvasást hallgathatnak meg, amelyet Kornis Mihály író eredetileg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia székfoglaló előadásaként írt meg és olvasott föl a Klubrádióban.

2021. május 09. Belső közlés/Kornis Mihály: A szó (a logosz) helyzetéről 2014.10.27.
10:27
00:00

Holnap lesz a magyar irodalom egyik legérdekesebb színfoltját és egyik legkülönlegesebb értékét képviselő Kornis Mihály születésnapja. Ebből az alkalomból hétfőn este 8 órától a Belső közlés adásában Kérvény és Kiegészítő nyilatkozat című novelláját hallgathatják majd meg a szerző előadásában, amelyet a türelmetlenebbek a YouTube-on keresztül már most is elérhetnek.

Ezúttal ehhez kapcsolódik a Klubrádió internetes irodalmi rovata is, amelyben itt a honlapon Kornis egy korábbi esszéjét hallgathatják meg, amelyet hat és fél éve olvasott föl a Belső közlésben, miután eredetileg székfoglalóként előadta a Magyar Tudományos Akadmia égisze alatt működő és őt abban az évben tagjául választó Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia taggyűlésén. Az adást ezen a linken teljes egészében is meghallgatatják, itt pedig szövegesen is elolvashatják az elhangzást követően az Élet és Irodalomban megjelent írását. Kornis az esszében a beszéd eredeti, igazságot és valóságot elősegítő funkciójának elveszítését tárgyalja a nagyokhoz méltó ritka érzékenységgel és pontossággal.

Televízió - Hogy volt? - Kornis Mihály
 
Kornis MihályFotó: Zih Zsolt / MTI
 

Kornis Mihály máskor is fölolvasott a Klubrádióban, legutóbb tavaly október 23-án hallgathatták meg készülő nagyregényének 1956 és 57 vagyok című részletét, amelyben a forradalom napjairól számol be a hétéves kisfiú és az őt körülvevő átlagos pesti felnőttek, a flaszter népének szemszögéből. De a Belső közlésben minden évben lejátsszuk Dunasirató c. művét, a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb alkotását is, amely Kertész Imre életműve mellett szinte egyedüliként mutatja be az auschwitzi népirtás valamennyi ember hétköznapi életére kiterjedő hatását. Kornis emellett kamaszkori mestere, az elfeledett remek író, Gáli József több novelláját is megszólaltatta a Klubrádió hullámhosszán, amelyek közül a Farkaskutyák és a Szúnyogok és nemeskócsagok című elbeszéléseit, valamint a Címszavak egy önéletrajzi lexikonból című tárcaciklusának két darabját itt, a Klubrádió honlapján a tavalyi év során is meghallgathatták már.

Belső közlés
2021.05.09., hétfő 20:00
Szerkesztő: Pályi Márk