„Klubrádió
Café Péntek

Irodalmi díjeső és más kulturális finomságok

6/12/2019 18:29

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Ha péntek, akkor Café Péntek - kulturális ajánlóműsorunk Váradi Júliával.

Díjeső hullott a hazai irodalmi életben.

A Füst Milán-díjat Füst Milán özvegye, Helfer Erzsébet alapította 1975-ben azért, hogy „erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtson azoknak a költőknek és íróknak, akik Füst Milán irodalmi munkásságának szellemében az egyetemes emberi haladás érdekeit magas művészi szinten fejezik ki műveikben…”Sándor Iván zsűrielnökkel beszélgettünk. 2019-ben Barnás Ferenc és Danyi Zoltán kapták meg az elismerést.

A Zelk Zoltán-díjat 2000-ben alapította a költő özvegye, Sinka Erzsébet, illetve a Zelk Zoltán Alapítvány. Kántor Péter, a kuratórium elnöke a vendégünk.

Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj - Keresztury Tibor kuratóriumi elnök, Parti Nagy Lajos kuratóriumi tag és a díj alapítója, Horváth Péter mondják el, ki is nyert, illetve miért Harag Anita érdemelte ki a díjat.

Cigány magyar - A Jurányi Házban megnézhető a Tudás Hatalom Társulat és a Mentőcsónak Egység előadása, amit az alkotók csapatépítő tréning magyar állampolgároknak megnevezéssel illetnek. A fellépők közül Színész Bob (Horváth Kristóf) és Farkas Franciska sajnos le kellett mondják a beszélgetést, de Császi Ádám rendező a rendelkezésünkre állt.

-

A Melbourne-i La Trobe Egyetemre várták Heller Ágnest a szokásosan meghirdetett előadására, amikor jött a hír, hogy a nemzetközi hírű filozófus meghalt. Zoltán János összeállítást készített az ausztrál egyetem hallgatónak reagálásaiból.

 
 
Heller Ágnes filozófus

-

Tel-Avivban minden megtörténhet - A Cirkofilm által forgalmazott izraeli-francia-luxemburgi-belga koprodukciót Boronyák Rita filmesztéta mutatja be a hallgatóknak.

Café Péntek
2019. december 6. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia