„Klubrádió
Belső közlés

Marie Hermanson: A gazdaállat

15/10/2023 10:39

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Marie Hermanson A gazdaállat című, eredetileg kivételesen Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott regényrészletét hallgathatják meg Gellért Dorottya előadásában.

2023. október 15. Belső közlés (2023. október 15.) Marie Hermanson: A gazdaállat
29:46
00:00

Nem egy észak-európai szerző írásai tartoznak a kortárs világirodalom talán legizgalmasabb szövegei közé, Dániából, Norvégiából vagy épp Svédországból. Az Ex Symposion folyóirat az elmúlt másfél évtized során két számot is szentelt a témának, az egyik ilyenben jelent meg a svéd Marie Hermanson A gazdaállat című regényrészlete, amelyben egy furcsa orvos rovarpetéket ültet be egy nő bőre alá, aki önként aláveti magát ennek az eljárásnak. A szövegből, amely Tükörfordítás című kulturális ismeretterjesztő és tényfeltáró műsorunk tavaly nyár eleji adásában hangzott el eredetileg, az is kiderül, hogy miért érdekelheti az orvost az a bizonyos rovarfaj, és bővebb benyomásokat szerezhetünk arról is, hogy valaki vajon miért engedi meg önként, hogy átlépjék a személyes határait? Ezt a problematikát próbáltuk fölfejteni a műsor egészében is. Ezt a regényrészletet mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják, most az adásban elhangzott változathoz képest valamivel bővítettebb terjedelemben.

 
Marie Hermanson, kép: Wikimedia Commons
 
 

A novellát Gellért Dorottya színművész hallgató olvasta föl, akkor még Kovács Dorottya néven, és a cikk elején található hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgathatják meg. A Tükörfordítás későbbi, másfél hónappal ezelőtt elhangzott adásában is találkozhattak egy részlettel az Ex Symposion korábbi, másik skandináv számából, Guro Sibeko Fesztávolság című írásával, amelyet a fenti hivatkozásra nyomva meghallgathatnak a műsor részeként, ezen a linken pedig szöveges formában is elolvashatják.

A világhírű Karl Ove Knausgård írásaival is foglalkoztunk már két alkalommal is: Harcom c. regényfolyamából a nonfiktív irodalomról szóló adásunkban hangzott el részlet, amit a honlapunkon is meghallgathattak már, a bibliai Káin és Ábel történetét újraértelmező szövege pedig a fél évvel ezelőtt sugárzott adásunkban került terítékre.