„Klubrádió
Belső közlés

Kárpáti György Mór: Nincs sok időd már szerelem

24/09/2023 19:30

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kárpáti György Mór Nincs sok időd már szerelem és Nyári este című, eredetileg Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott tárcáit hallgathatják meg Göndör László és Pálos Hanna színművészek előadásában.

2023. szeptember 23. Belső közlés (2023. szeptember 23.) Kárpáti György Mór: Nincs sok időd már szerelem (Göndör László)
03:23
00:00

Kárpáti György Mór azok közé a fiatal magyar filmrendezők közé tartozik, akik életük során nem korlátozták magukat egy műfajra. Mielőtt a rendezőt, aki mára két nagyjátékfilmet készített már és jelenleg jobbára forgatókönyvekre korlátozza írói képességeit, 2006-ban fölvették Enyedi Ildikó osztályába, az írásra is hasonló figyelmet szánt, mint a filmkészítésre; sőt a prózaírást az egyetem első éveiben is folytatta. Ekkor írta azokat a rövid irodalmi alkotásait, melyek a kétezres évtized második felében a Ligetben, a Holmiban és az Ex Symposionban jelentek meg. A szerző eredetileg Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk vendége volt még kilenc éve, az ott fölolvasott írásait már korábban is meghallgathatták itt, a Klubrádió honlapján is: a Szonja 04 című tárcát Székely Rozália, a Ford című karcolatot Valcz Péter, a legkorábbi írásai közé tartozó Mándruc úr vacsoráját pedig Egger Géza mondta el. Mától egy következő írását, a Nincs sok időd már szerelem című tárcát is megtalálhatják itt, amelyet erre a hivatkozásra kattintva szövegesen is elolvashatnak.

A rövid prózai írást Menyhárt Jenő szerzeménye, az Európa Kiadó azonos c. dala ihlette, amelyet a fenti videó lejátszásával ugyancsak meghallgathatnak. A szöveg eredetileg egy másik műsorunkban, a Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk tavaly tavaszi adásában hangzott el, amelyben a valóságábrázoló prózák különféle típusaival foglalkoztunk: Györe Balázs szikár dokumentarista emlékező írásai és Karl Ove Knausgård nonfiktív, de esztétizáló regényfolyama mellett Kárpáti írásait mutattuk be, amelyek bár fikciósak, de az esztétizálástól mentes tónusuk a valóság szikár lehetőségeire fókuszál.

2023. szeptember 23. Belső közlés (2023. szeptember 23.) Kárpáti György Mór: Nyári este (Pálos Hanna)
02:10
00:00


A műsorban az említett tárca mellett, amelyet Göndör László szabadúszó színész olvasott föl, a filmes alkotó egy másik írása, a Nyári este is elhangzott, amelyet a Katona József Színház tagja, Pálos Hanna olvasott föl a rádióban, és amelyet a fenti hangsávra kattintva hallgathatnak meg, a szövegét pedig ide kattintva el is olvashatják. Míg az első témája a vágy puszta nemi és életkori tényezőkhöz való kötöttsége, az utóbbi egy magányos otthonlét különös hangulatát idézi meg, nyitva hagyva azt a kérdést is, hogy a történetben ábrázolt eseménynek van-e bármilyen jelentősége vagy nincsen. Ám mindkét írás élesen arra koncentrál, hogy az adott helyzetben mik azok az eshetőségek, amelyeknek ha nem is valószínűségük, de lehetőségük van bekövetkezni, tulajdonképpen eredetileg nem kívánt, de aztán elfogadott, magunkévá tett realitásként.