„Klubrádió
Belső közlés

Kárpáti György Mór: Ford

8/10/2022 19:01

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Kárpáti György Mór Ford című tárcáját hallgathatják meg Valcz Péter előadásában.

2022. október 08. Belső közlés (2022. október 08., szombat 20:00) Kárpáti György Mór - Ford (Valcz Péter)
01:55
00:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán egy évtizeddel ezelőtt végzett filmrendezőt, Kárpáti György Mórt Guerilla c. első nagyjátékfilmjéről és több, a rangos európai fesztiválok versenyprogramjában szereplő rövidfilmjéről ismerik. Egyetemi tanulmányait megelőzően, majd később azzal párhuzamosan ugyanakkor prózaírással is foglalkozott, amelyet azóta – legalábbis egyelőre – abbahagyott. Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban nyolc évvel ezelőtt beszélt e tevékenységéről, amely adásban három rövid szövege is elhangzott: a Mándruc úr vacsoráját Egger Géza előadásában, illetve a Szonja 04 című írást Székely Rozália felolvasásában egy ideje már honlapunkon is elérhetik; a Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunkban pedig idén tavasszal egy további, Nyári este című tárcanovelláját is fölolvasta Pálos Hanna.

A Belső közlés eredeti adásában szereplő és mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallatgatható Ford című kisprózája eredetileg a Holmi című folyóiratban jelent meg tizenhárom éve, amelynek a honlapján szövegesen most is elolvasható; adásunkban pedig Valcz Péter színművész olvasta föl. A szerzőre jellemzően erős hangulatteremtő környezetleírással dolgozó írásban filmszerű vízióként indul magányos útjára esténként a Gellérthegy utcáin egy kiszuperált régi gépkocsi; a tárca ugyanakkor jellegzetesen prózaírói megoldással zárul: „Ez az esemény valószínűleg nem történt meg, csak annyira lehet igaz, mint hogy most ezen az éjjeli órán, az egyik Minerva utcai ház padlástéri ablakában egy raszta nő könyököl, és a város változó fényeit nézi. Lentről, hosszabb ideig nézve kiderül, hogy az ott nem emberi lény, hanem egy itthon ritkán előforduló, dús cserepes növény.”

A tárca a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.