„Klubrádió
Belső közlés

Celler Kiss Tamás: Egy sötét zsákban

1/10/2023 17:35

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Celler Kiss Tamás Egy sötét zsákban és Férfimunka című verseit hallgathatják meg a szerző előadásában.

2023. október 01. Belső közlés (2022. október 01.) Celler Kiss Tamás - Egy sötét zsákban
00:43
00:00

A legfiatalabb kortárs magyar költőnemzedék egyik igen ígéretes és jelentős határon túli tagja, Celler Kiss Tamás a kilencvenes évek közepén született a Vajdaságban, jelenleg is Újviéken él és a kulturális szférában dolgozik. Első kötetét a zentai zEtna kiadó jelentette meg néhány évvel ezelőtt, a második pedig a legendás újvidéki Forum és a budapesti Fiatal Írók Szövetségének közös gondozásában jelent meg két évvel ezelőtt, amikor közvetlenül a könyvbemutató után vendégül láttuk a Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban, ahol Marton Éva beszélgetett vele, és amelyben több versét is fölolvasta a hallgatók számára.

 
Celler Kiss Tamás
Fotó: Facebook
 

2023. október 01. Belső közlés (2022. október 01.) Celler Kiss Tamás - Férfimunka
01:11
00:00

Ezek közül hallgathatnak meg mától kettőt itt, a honlapunkon is. A Férfimunka című verset az első hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgathatják meg, ide kattintva pedig az eredeti írott változatát is elolvashatják; a második hangsáv lejátszásával meghallgatható verset is elérhetik szövegesen, ha megnyitják ezt a hivatkozást. Mind a két költemény „apavers”, Celler a legújabb fajta reflektált traumaköltészet eddigi egyik legjelesebb magyar képviselője, aki a szülőktől elszenvedett károkat szinte az univerzum alapkörülményeként jeleníti meg, melyek mintegy fölváltják a személyiség korábbi mítoszát; nem véletlenül lett mentoráltja Simon Bettina költőnek, aki a trauma elbeszélhetőségének korlátaival foglalkozik, és aki Celler könyvét is bemutatta.

A szerző által két éve fölolvasott versek másfél évvel ezelőtt a Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk Konrád Áron életével és a potenciálisan elnyomó szülői tekintéllyel foglalkozó műsorunk lezárásaként is elhangzottak, amelyben Simon Bettina fent hivatkozott versét is meghallgathatták.