„Klubrádió
Belső közlés

Szőcs Géza: Kolozsvári horror

20/08/2023 18:40

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Szőcs Géza Kolozsvári horror című versét hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában, kivételesen először itt, a honlapunkon.

2023. augusztus 20. Belső közlés (2023.08.20. Szőcs Géza: Kolozsvári horror)
00:31
00:00
A huszadik század utolsó harmadában a magyar költészet élvonalában jelentős szerepet töltött be Szőcs Géza, akinek megítélését a halálát megelőző tíz évben sokak szemében az Orbán Viktor politikájához fűződő lojalitása határozta meg, de ez a hozzáállása valójában része volt annak a krakéler karakterének, amely a képtelenségnek tartott dolgok lehetségessége iránt mutatott különös vonzódást. Szőcsnek ez sikerült is, hisz nem csupán anyagi helyzetét emelte meg rendkívüli módon a Nemzeti Együttműködés Rendszerének vezetőjével való barátsága, de a szocialista diktatúrák elleni erkölcsi kiállására alapozott irodalmi csúcspozícióját is megtartotta – noha a polarizált szellemi életben sokan politikai szerepvállalása miatt költőként is elutasították. A klubrádiós műsoraink ennek igyekeztek a jelek szerint eredményesen véget vetni, hiszen ugyancsak tanulságos „életmutatványa” mellett Szőcsnek rendkívül jelentős és még annál is szórakoztatóbb a költészete is.

Adásainkban ennek okán a halála óta eltelt időben kiemelt figyelmet fordítottunk a műveinek, Tükörfordítás c. kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunk egy évvel ezelőtti adását az ő 69. születésnapjáról való emlékezésnek, illetve a személyét övező ellentmondások feltárásának és tisztázásának szenteltük – de a halálát követően is megemlékeztünk róla nekrológgal csakúgy, mint két izgalmas költeményével. Azóta a rádióban elhangzott versei közül számos fölkerült ide, a honlapunkra is, amelyeket a cikk alatti hivatkozásokban megnyithatnak. A mai naptól egy újabb lírai írását hallgathatják meg itt Valcz Péter előadásában. A Kolozsvári horror című szöveg, melyet erre a linkre kattintva szövegesen is elolvashatnak, valójában egy prózai formába sűrített, versnyi gondolat: a ceauşescu-i titkosszolgálatnak a magánéletbe és az érzelmi gondolatoba történő beavatkozását jeleníti meg tömör és emlékezetes módon. A felvétel különlegessége, hogy ez a Klubrádió honlapján meghallgatható többi Szőcs-verssel ellentétben eddig még adásban se hangzott el. A költeménnyel Szőcs Géza születésének holnapi 70. évfordulójára emlékezünk.

A vers a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.