„Klubrádió
Belső közlés

Szőcs Géza: Egy szekér tengeri

1/08/2021 13:40

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Szőcs Géza Egy szekér tengeri című versét hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2021. augusztus 01. Belső közlés / Szőcs Géza: Egy szekér tengeri (21.08.01.)
02:41
00:00

A tavaly novemberben koronavírusban elhunyt költő számos versét bemutattuk már itt a Belső közlés internetes különkiadásában is, Tamás Gáspár Miklóst pedig arról kérdeztük, hogy miben állt Szőcs jelentősége. Eddig többek között A dudás, az Egy éjszaka Walesben és A rács két oldalán című versét hallgathatták meg itt a honlapon, de ugyanígy elérhető A végtelenből kivont végtelen, az Egy janicsár önarcképe vagy éppen a Vers a végtelen programokról című verse is. A szerző saját felolvasásában is hallhatták többek között Árvíz a Sétatéren című költeményét, amelyet eredetileg hat és fél évvel ezelőtt, zenés irodalmi műsorunk élő stúdióvendégeként olvasott föl.

Mától Szőcs Géza újabb versét érhetik el a Klubrádió honlapján, a megszokott módon Valcz Péter színművész interpretálásában. Az Egy szekér tengeri játékos, sőt kedves vers, amellyel bizonyára éppen annyira kedveskedhetünk egymásnak, mint amennyire derülhetünk a sokatmondó szójátékain („megrakott szekerekkel / hozom majd neked a tengerit / s az égit”), vagy rá is döbbenhetünk a triviálisan megfogalmazott mondandó valós súlyára („várva: kezdjük meg újabb / életünket // vagyis pontosan ezt a régit”).

A verset erre a hivatkozásra kattintva szövegesen is elolvashatják, a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva pedig meghallgathatják. Az eddigieken túlmenően hallgatóink a honlapunkon még egy utolsó alkalommal, szeptember elején találkozhatnak majd Szőcs Géza egyik, adásban már elhangzott versével.

(Címlapi kép: Ujvári Sándor)