„Klubrádió
Belső közlés

Szőcs Géza: Egy janicsár önarcképe

20/06/2021 19:22

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ezúttal Szőcs Géza Egy janicsár önarcképe című versét hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2021. június 20. Belső közlés (2021.06.20. Szőcs Géza: Egy janicsár önarcképe)
01:17
00:00
A novemberben elhunyt kiváló erdélyi költőtől, Szőcs Gézától már számos verset közzétettünk itt a Klubrádió honlapján a halála előtt és azóta is. Ezeket a verseket a hivatkozások alatt mind elérheti, ha rákattint a legutóbb közzétett, Vers a végtelen programokról című versére. Ezekkel a versekkel is hozzá kívánunk járulni a politikai szerepe miatt ellentmondásos megítélésű költő életművének elhelyezéséhez.

Mától egy jellegzetesen szatirikus újabb verse válik elérhetővé hallgatóink számára internetes irodalmi rovatunkban is. Az Egy janicsár önarcképe című verset Valcz Péter színművész olvassa föl, erre a linkre kattintva pedig szövegesen is elolvashatják. A költemény jelentősége, hogy az erőszak permanens ismétlődéssé válik benne: nem lehet csupán egyszer elkövetnünk életünkben a pusztítást – ha ezt tesszük, egész életünkben az fog bennünket kísérni. Akit Szőcs Géza saját felolvasásai és vallomásai is érdeklik, azoknak Belső közlés című irodalmi műsorunkat ajánljuk, amelyben hat évvel ezelőtt láttuk őt vendégül.

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg.