„Klubrádió
Belső közlés

Szőcs Géza: Magyarország

6/11/2020 15:47

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ezúttal a tegnap elhunyt Szőcs Géza Magyarország és Születésnapomra című verseit hallgathatják meg Valcz Péter színművész előadásában.

2020. november 06. Belső közlés (2020.11.06. Szőcs Géza: Magyarország)
01:58
00:00
Az egyik legnagyobb élő magyar költő, Szőcs Géza tegnap eltávozott. Verseit már korábban bemutattuk itt a honlapon is, saját előadásában mondta el az Árvíz a Sétátéren és a Görög színház a sétatéren című verseit, valamint Göndör László, a TÁP Színház színművészének előadásában Indián szavak a rádióban című legendás versét is meghallgathatták. Zenés irodalmi műsorunk, a Belső közlés öt évvel ezelőtti adásában exkluzív módon vallott életéről, amelyben az életét meghatározó döntéseinek, sorsa alakulásának hátterébe is beavatta a hallgatókat.

Különleges módon mától két olyan versét hallgathatják meg itt, a Klubrádió honlapján, amelyek adásban még nem hangoztak el, ám hamarosan sor kerül rájuk. A fenti lejátszás gombra kattintva meghallgatható Magyarország című verse a XIX. századi irodalmi hősök előtt álló perspektívát módosítja a valós magyar kontextusra, amelyben „sem szerelmi, sem vitézi hőstett” nem vár az alföldi pusztában álló ifjúra. A lenti hangsávon található lejátszás gombra nyomva pedig 1985-ben, 32. születésnapja alkalmából írt Születésnapomra című korszakos versét hallgathatják meg, amely jó példa arra, hogyan alkotta meg Szőcs Géza páratlanul egyedi módon azt a versnyelvet, amellyel eséllyel kísérletezhetett a legrombolóbb Ceauşescu-diktatúra világának leírására.

2020. november 06. Belső közlés (2020.11.06. Szőcs Géza: Születésnapomra)
04:01
00:00

A versek írott változatát ide és ide kattintva is elolvashatják, a Magyarország és az Indián szavak a rádióban című verseket pedig a holnapi napon a Klubdélelőtt műsorában is meghallgathatják.