„Klubrádió
Belső közlés

Konrád György: Ásatás

10/09/2023 18:10

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Konrád György Ásatás című önéletrajzi esszéjének részleteit hallgathatják meg a szerző előadásában.

2023. szeptember 10. Belső közlés (2023. szeptember 10.) Konrád György - Ásatás - Vezeklés
03:32
00:00

Négy évvel ezelőtt ezekben a napokban, szeptember 13-án hunyt el Konrád György író, esszéíró, alig két hónappal követve Heller Ágnest, ezzel szinte a magyarországi értelmiség egy korábbi korszakát is lezárva. Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban kevesebb mint egy évvel a halála előtt, az öt évvel ezelőtti ősszel láttuk vendégül, ahol Szegő János beszélgetett vele a Klubrádió stúdiójában.

 
Konrád György
 

2023. szeptember 10. Belső közlés (2023. szeptember 10.) Konrád György - Ásatás - Finikuf
03:02
00:00

Ebben az adásban olvasta föl azt a két szemelvényt önéletrajzi esszéfolyamából, amelyen Ásatás címmel élete utolsó éveiben dolgozott és addigra már két kötetét publikálta; ekkor épp a folyam harmadik kötetén dolgozott, s a nálunk felolvasott részletek még sehol nem hangzottak el korábban. A rövid szövegekben alaposan ráismerhetünk Konrád esszéisztikus önéletrajzi stílusára, mellyel érdekfeszítően tudta leírni a korba ágyazott személyes történelmét. A Vezeklés és a Finikuf című részleteket a két külön hangsáv lejátszás gombjaira kattintva hallgathatják meg mostantól itt, a honlapunkon is. A Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunkban később fia, Konrád Áron sorsával és költészetével is foglalkoztunk.