„Klubrádió
Belső közlés

Kupihár Rebeka a friss Petri-díjas

19/12/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

Kupihár Rebeka kapja idén a Petri György-díjat – jelentette be tegnap a díj kuratóriuma. A díjazott és a két másik shortlistes szerző már néhány órával a bejelentés után stúdiónk vendége volt, ahol Szegő János beszélgetett velük.

2023. december 18. Belső közlés (2023. december 18., hétfő 20:00)
51:30
00:00
Műsorvezetők: Pályi Márk, Marton Éva, Szegő János

A Petri György-díjat a legígéretesebb kötet nélküli pályakezdőnek adják át, és a tárgyi ajándék mellett a legnagyobb jutalma az, hogy az igen rangosnak számító Magvető Kiadó megjelenteti az első kötetét, sőt az eddigi díjazottak legnagyobb része az újabb köteteit is ott adta ki, tehát ráadásképp a kitüntetés egyfajta ki nem mondott garanciát jelent a pálya további részére is, persze a kiadó gyakorlatára jellemzően a szerkesztői szempontok meglehetős érvényesülése mellett.

A díjat a huszadik század utolsó harmadának egyik legjelentősebb magyar költőjéről, Petri Györgyről nevezték el és halála tizedik évfordulóján, 2010-ben alapította meg az N&n Galéria, személy szerint pedig vezetője, Nagy Bálint építész, aki Petri egyik legközelebbi barátja volt. A kurátórium egy része is az aránylag korán, 57 évesen elhunyt költő egykori környezetéből került ki, s részint olyan folyóiratszerkesztők alkották, akiknek folyamatos rálátásuk volt a friss pályakezdő irodalomra. Azóta ez megváltozott, a Holmi vagy a Magyar Lettre Internationale megszűnése után a díjazottak kiválasztását már előjelölők segítették, akiknek a testülete a szakszerű fejlesztés jegyében autonóm belső szavazással mára tíz fősre bővült, és a kortárs irodalom olyan képviselői vesznek benne részt, mint Áfra János, Ayhan Gökhan, Balázs Imre József, Bencsik Orsolya, Borda Réka, Csehy Zoltán, Izsó Zita, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán, a munkájukat kollégánk, Pályi Márk koordinálta. Magáról a díjazott személyéről, illetve a legjobbnak talált kötetterv-kéziratról a döntést meghozó kuratróiumba pedig Deres Kornélia, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs költő, valamint Forgách András író tartozik, továbbá tagja az előző évi díjazott, ez esetben Rékai Anett is, és egy szavazat illeti a Magvető szerkesztőjét is, aki idén Szegő János volt, irodalmi műsorunk, a Belső közlés műsorvezetője.

 
Kupihár Rebeka
 
Forrás: Fiatal Írók Szövetsége/Facebook, 2018. július 24.
 

Az idei évtől azonban a szabályok némileg megváltoztak, és a visszajelzések és javaslatok hosszas időszaka után a felterjesztett kötetterveket a válogatók immár nem a saját szakmai ismereteik alapján választották ki, hanem a minél szélesebb merítés érdekében maguk a szerzők küldhették be kézirataikat, a transzparens és független elbírálás érdekében pedig a válogatók a beérkezett kötetterv-kéziratok elbírálását a szerzők nevének ismerete nélkül végezték el; így végül a kiírásnak megfelelően a 172 pályaműből tízet terjesztettek a kurátorok testülete elé.. A szerzők névsora itt is elérhető. A zsűri közülük választotta ki vasárnapi ülésén a hármat, aki a rövidlistára is felkerült, vagyis Kupihár Rebeka és Stummer Attila költőket, illetve Tóth Marcsi írót; közülük magát a díjat Kupihár Rebeka nyerte.

A Belső közlés tegnapi adásában Szegő János mind a három shortlistes szerzővel beszélgetett, akik föl is olvastak a műsorban a jutalmazott és eddig a nyilvánosság számára – ilyen formában legalábbis mindenképp – ismeretlen kötet-kéziratukból: a harmadik helyezett Stummer a Periódusos rendszer című verseskötet-tervéből, a második helyezett Tóth az Erdő van idebenn c. prózakötet-tervéből, amelynek írásai egyszerre olvashatóak novellaként és akár összefüggő regényként, a címét pedig részben a Hiperkarma híres dalszövege ihlette; Kupihár Rebeka pedig A heterók istenéből címet viselő verseskötet-tervéből. A korábbi évekre kevésbé jellemző módon a shortlistesek változatosabb korosztályokból kerültek ki, a 24 évestől kezdve egészen 49 éves korig, hiszen a díj egyetlen feltétele, hogy a szerző még ne rendelkezzen kötettel. Tóth Marcsi a filmszakmában, többek közt forgatókönyvíróként, Stummer pedig ügyvédként – korábban bíróként – dolgozik. A pályakezdő pszichológusként is tevékenykedő első helyezett Kupihár a stúdióba a Várkonyi Csibészek számára fontos dalát is elhozta a magával, amelynek mind a szövege, mind az előadói meghatározóak a számára.

 
Tóth Marcsi
 
Forrás: Facebook

A műsor első felében őt kérdeztük explicit címet viselő kötetkéziratáról, amely a díj rendjének megfelelően körülbelül egy év múlva jelenik meg a Magvető kiadó gondozásában. Az egyelőre tehát még a közönség számára nem olvasható kötet legjelentősebb kompozíciós erénye, hogy az egyes fejezetei úgy mozdítják el a versbeszélő(k) narratív mintáit egymáshoz képest, hogy az a queer felfogásnak megfelelően nem egy homogén identitáspozíciót fejez ki, hanem a szóba jöhető diszkurzív konstrukciók egymással mélyen érintkező, de egymást nem átfedő terepét hozza létre, azt a – ha itt jelenleg nem is reális reményt, de – lehetőséget fölvetve, hogy képesek vagyunk olyan tér létrehozására, amelyben az egységes identitás vagy narratíva megtalálásáért vívott (nemegyszer erőszakos) küzdelmet fölváltja a párbeszéd és diskurzusok élő és tartósan közösen alakítható hálózata.

A teljes adás meghallgatható a fenti lejátszás gombra kattintva. A Kupihár Rebekával készült beszélgetés 1:53-nál, a felolvasása 8:42-nél kezdődik, a Tóth Marcsival készült beszélgetés 28:15-nál, a felolvasása 37:29-nél, a Stummer Attilával készült beszélgetés 40:34-nél, a felolvasása pedig 48:07-nél kezdődik.