„Támogassa
Belső közlés

Szemethy Orsolya kapja a Petri György-díjat

11/12/2020 12:11

| Szerző: Klubrádió

A Petri György-díj kuratóriuma most hozta nyilvánosságra, hogy az idei Petri-díjat Szemethy Orsolyának ítélte eddig kiadatlan regénye kéziratáért. Mellette Vados Anna Nincs véna és Locker Dávid Beszédkényszer című verseskötete került a fináléba.

2020. december 11. Belső közlés (2020.12.11. Gál Hunor)
05:37
00:00

A díj tavalyi kitüntetettje, Gál Hunor felolvasása Kartonfless című díjazott művéből a Klubrádióban.

Az idei évi díjazott, Szemethy Orsolya képzőművészként már régóta ismert; a Petri-díj kurátorai sok év óta kéziratban lappangó, A következő megálló: a Boldogság című regényét indoklásuk szerint most nyelvi teremtő ereje, műfajokat ötvöző eredetisége és nem utolsósorban humora alapján honorálták, így a Magvető kiadó az ő kötetét jelenteti meg a jövő évben. A kurátorok döntése alapján az idei év jelöltjei közül a legerősebb verseskötetnek Vados Anna Nincs véna című kézirata bizonyult, Locker Dávid Beszédkényszer című verseskötet-terve pedig a harmadik helyet érte el.

Szemethy Orsolya
 
Szemethy Orsolya
 

A díj idei jelöltjei között volt még Bocsik Balázs, Eszenyi Fanni, Kovács Edward, Székely Márton és Veszprémi Szilveszter is. Az összesen nyolc jelölt közül hatan verseskötettel, ketten pedig regénnyel versenyeztek a kitüntetésért. A zsűri az idei évben Forgách Andrásból, Márton Lászlóból, Tóth Krisztinából és Várady Szabolcsból állt, valamint szokás szerint az előző évi díjazott – ezúttal Gál Hunor – is leadta szavazatát, akinek Belső közlés című irodalmi műsorunk tavalyi adásában elhangzott felolvasását a fenti hangsávon található lejátszás gombra kattintva itt is meghallgathatják.

A Klubrádió Belső közlés című műsora az idei díjazottal is beszélgetést készít a díj interneten nyomon követhető átadása előtt egy nappal, december 21-én este 8 órától kezdődő adásában, amelyben a második és a harmadik helyezett egy-egy verse is elhangzik Horváth Julianna és Valcz Péter színművészek előadásában.

A jelöltállítást 2020-ban Áfra János, Ayhan Gökhan, Csuhai István, Deres Kornélia, Harag Anita és Szálinger Balázs, valamint munkatársunk, Pályi Márk is segítette egy-egy jelöltjével. A győztest, Szemethy Orsolyát az egyik kurátor, Márton László jelölte. A shortlistre került szerzők közül Vados Anna Deres Kornélia, Locker Dávid pedig Pályi Márk jelöltje volt.

A Petri-díjat 2010-ben hozta létre Nagy Bálint építész, Petri hajdani jóbarátja. A kitüntetést minden évben december 22-én, Petri György születésnapján adják át. A kiírás szerint a díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete, a díjazás alapvető szempontja pedig minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, illetve formavilága. A díjról további részletes információkat olvashatnak erre a hivatkozásra kattintva.