„Klubrádió
Belső közlés

Nyolcan esélyesek a Petri György-díjra

26/11/2020 12:04

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió Belső közlés című zenés irodalmi műsora minden évben bemutatja a legjobb kötet nélküli pályakezdőnek járó Petri-díj győztesét, aki nem csak a díjátadón, hanem rádiónk hallgatói számára, az éterben is felolvas. Az adásra idén december 21-én, egy nappal a Petri György születésnapján megrendezésre kerülő díjátadó előtt kerül sor – de most az irodalmi élet szereplői egyelőre még csak azt találgatják, hogy a nyolc fiatal jelölt közül 2020-ban ki nyeri el a kitüntetést.

A díjra nem csak a négy állandó kurátor – Forgách András író, Márton László író, Tóth Krisztina költő és Várady Szabolcs költő – jelölhet kötet nélküli szerzőket, hanem a szintén szavazati joggal rendelkező tavalyi díjazott, Gál Hunor, valamint az idei évtől héttagúra bővült előjelölő bizottság tagjai is. A díjazott minden évben két kitüntetésben is részesül: egyrészt a Magvető Kiadó megjelenteti az első kötetét, másrészt pedig Jovánovics György szobrászművész Petri-bagatell című munkáját is megkapja. A díj alapítója Petri hajdani jóbarátja, Nagy Bálint építész, akivel három éve a Belső közlés műsorában is beszélgettünk. A díjátadóra eddig minden évben az általa vezetett FUGA Budapesti Építészeti Központban került sor – a megszokott rendezvény idei lebonyolítása a járványhelyzet miatt azonban egyelőre kérdéses.

A kurátorok közül idén egyedül Márton László állított jelöltet, aki Szemethy Orsolya képzőművész regényét jelölte a kitüntetésre. Mellette Áfra János költő Kovács Edwardot, Ayhan Gökhan költő Veszprémi Szilvesztert, Csuhai István, az Élet és Irodalom versszerkesztője Eszenyi Fannit, Deres Kornélia költő Vados Annát, Harag Anita író Székely Mártont, Szálinger Balázs költő Bocsik Balázst, Belső közlés című műsorunk szerkesztője, Pályi Márk pedig Locker Dávidot jelölte a díjra. A döntést a zsűri december 15-ig hozza meg. Ide kattintva egyenként is elolvashatják jelölőik rövid ajánlásait a hat költőről és két íróról.

Irodalmi műsorunk indulása óta a Klubrádió minden évben vendégül látta a Petri-díj kitüntetettjeit: 2013-ban Balaskó Ákos költővel, 2014-ben Beck Tamás költővel, 2015-ben Szaniszló Judit íróval, 2016-ban a shortlistre került Biró Krisztián költővel, 2018-ban Harag Anita íróval és az előző évi díjazottal, Fekete Ádám költővel, drámaíróval, 2019-ben pedig az amerikai beatkorszak lírájának nyelvét idéző székely költővel, Gál Hunorral beszélgettünk.

A kitüntetés birtokosainak verseit az évek során több fiatal színművész, Grisnik Petra és Valcz Péter, valamint Laboda Kornél és Sodró Eliza olvasta fel, amelyeket a hivatkozásokra kattintva honlapunkon is meghallgathatnak. A stúdiót a Petri-díj zsűrijének képviseletében éveken keresztül a díj egy-egy kurátora is felkereste: 2013-ban Forgách András, 2014-ben Várady Szabolcs, 2015-ben, illetve 2016-ban pedig az azóta leköszönt Radnóti Sándor esztéta és Karádi Éva szerkesztő járt a műsorban.