„Klubrádió
Belső közlés

Kik döntenek a Petri-díjról? – Változás az irodalmi életben

20/07/2020 13:10

| Szerző: Klubrádió

A Petri-díjra az idei évtől kezdve már Ayhan Gökhan, Deres Kornélia, Harag Anita és Szálinger Balázs is jelölhet fiatal szerzőket.

2020. július 20. Belső közlés (2020.07.20. Balaskó Ákos versei Valcz Péter előadásában)
02:34
00:00
Az N&n Galéria tíz éve, Petri György halálának tizedik évfordulóján alapította a huszadik század második felének talán legmeghatározóbb irodalmi szerzőjéről elnevezett és a legjobb kötet nélküli pályakezdőnek évente adományozott kitüntetést. A díj kuratóriumának döntése alapján most a 2020. évtől a Petri-díj jelölőbizottsága háromról hétfősre bővül, tagjai: Áfra János költő, az Alföld folyóirat rovatvezetője és a Kulter.hu irodalmi portál főszerkesztője, Ayhan Gökhan költő, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Mesecentrumának szerkesztője, Csuhai István, az Élet és Irodalom versszerkesztője, Deres Kornélia költő és drámatörténész, pályakezdő szerzők széles körének mentora, Harag Anita író és Szálinger Balázs költő, a Hévíz folyóirat korábbi főszerkesztője, valamint Belső közlés című irodalmi műsorunk szerkesztője, Pályi Márk – tudatták a zsűritagok.

Pályi Márk kollégánk
 
Pályi Márk kollégánk
 

A kuratórium tagjai az alapítás évétől, 2010-től kezdve egészen 2015-ig Forgách András, Karádi Éva, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs voltak. Karádi és Radnóti az általuk szerkeszett kulturális folyóiratok, a Magyar Lettre Internationale és a Holmi megszűnése után visszavonult a döntéshozástól, helyüket Keresztury Tibor és Kornis Mihály vette át, a tavalyi évtől kezdve pedig a három ma is aktív eredeti zsűritag mellett Márton László író működik közre a döntés meghozatalában. A díjazott személyéről szóló szavazás során minden évben az előző évi díjazott is szavazati joggal rendelkezik. Így az idei évben a 2019. évi Petri-díj győztese, Gál Hunor vesz részt a zsűri munkájában, akivel tavaly év végén készült beszélgetésünket itt is meghallgathatja, saját művének felolvasásával és az őt jelölő Áfra János laudációjával együtt, valamint a második helyezést elérő Élő Csenge Enikő felolvasásának társaságában.

A jelölés régebb óta érvényben lévő, ám most pontosított eljásrendje alapján a Petri-díj jelölőbizottságának tagjai fejenként egy jelöltet terjeszthetnek a zsűri elé – a szerzővel közösen fejlesztett első kötetének tervével együtt –, október 15-ig. A kurátorok saját jelöltet is állíthatnak, november 15-ig. A kuratórium végül az így összegyűlt jelöltek közül választja ki a győztest december 15-ig. A díj kitüntetettje kettős jutalomban részesül: megkapja egyrészt Jovánovics György szobrászművész Petri-bagatell című munkáját, másrészt a Magvető Könyvkiadó a következő évben megjelenteti a szerző első kötetét. A díj átadására Petri György születésnapján, december 22-én kerül sor a Fuga Budapesti Építészeti Központban. A díjátadón a díj kitüntetettje és a shortlistre került két további szerző is felolvas. A közlemény ígérete szerint ugyanakkor változást jelent, hogy az idei évtől kezdve a Petri György-díj odaítéléséről szóló év végi tájékoztatás rajtuk kívül a többi jelölt nevét és jelölőik rövid méltatását is tartalmazni fogja.

A Petri-díjat az alapítás után elsőként Kemény Lili kapta meg (a vele és húgával, Kemény Zsófival készült beszélgetésünket itt hallgathatják meg, a felolvasásaikat pedig itt, valamint itt érhetik el), őt Bognár Péter és Gazdag Péter követte (Bognárral készült adásunk itt hallgatható meg). A győztes kiválasztásához vezető folyamat átláthatóságát ugyanakkor az elmúlt években több kritika is érte a díj fiatal várományosai részéről, így információnk szerint a mostani közleményt részint a nagyobb transzparencia jegyében adták ki.

A díjazottat és írásait indulása óta rádiónk Belső közlés című zenés irodalmi műsora is minden évben bemutatja, egy-egy színész felolvasásának kíséretében. Valcz Péter színművész 2013-ban Balaskó Ákos verseit olvasta föl (ezeket a fenti lejátszás gombra kattintva is meghallgathatják), 2014-ben Beck Tamás, 2015-ben pedig Szaniszló Judit írásait szólatatta meg élőben,  2016-ban pedig Grisnik Petrával közösen olvasta föl a harmadik helyezést elérő Biró Krisztián verseit (A nővérke búcsúja című verset az alsó hangsávra kattintva hallgathatják meg). 2017-ben a díj alapítója, Nagy Bálint volt stúdiónk vendége, egy évvel később pedig Laboda Kornél olvasta föl Fekete Ádám írását, valamint Sodró Eliza előadásában hallgathatták meg Harag Anita novellájának részletét, aki az idei évtől kezdve már válogatóként segíti a kuratórium munkáját. A velük készült beszélgetést itt hallgathatják meg, Laboda Kornél felolvasását pedig külön itt is elérhetik.

Az  érdeklődők a későbbiekben további felolvasásokat is elérhetnek majd a Klubrádió honlapján, a Belső közlés műsorának oldalán pedig már most is szabadon tallózhatnak a több tucat eddig felkerült felolvasás között.

2020. július 20. Belső közlés (2020.07.20. Biró Krisztián: A nővérke búcsúja - Grisnik Petra előadásában)
01:03
00:00