„Klubrádió
Belső közlés

Rékai Anett kapja az idei Petri György-díjat

12/12/2022 16:15

| Szerző: Klubrádió

A Petri György-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta, hogy a Petri-díjat a 2022. évben Rékai Anett költő nyerte el Az ezüstös szegély című kötettervéért. A győztest a Belső közlés december 19-ei adásában a Klubrádó is bemutatja.

A Petri-díj kurátorai ma hozták nyilvánosságra, hogy Rékai Anettnek ítélik a legerősebb kötet nélküli pályakezdő szerzőnek járó kitüntetést. Rékait Deres Kornélia költő jelölte a díjra, aki szerint a fiatal költő verseiben egyszerre szomorú és gúnyos szemrevételezését nyújtja a kiégés szélén táncoló fiatal felnőttkornak, az egyenlőtlen vagy egyenesen bántalmazó párkapcsolati és családi dinamikáknak, illetve az irodalmi létezés mintázatainak. A pályakezdők tucatjait mentoráló és a jelöltjét közülük kiválasztó Deres úgy fogalmaz, hogy a huszonhárom éves költő első kötetterve is mértéktartó és világos szerkezetet mutató szövegegész lett. A díjazott első kötetét a Magvető kiadó adja ki, de tárgyi jutalomként Bálványos Levente képzőművész alkotását is átveheti.

Rékai Anett
 
Rékai Anett
 

A zsűri döntése alapján a második helyezést Kósa Eszter Örökké égni fog című, a harmadik helyet pedig Horváth Florencia Hiátus című verseskötet-terve nyerte el. Kósa Esztert Sopotnik Zoltán, Horváth Florenciát pedig Áfra János jelölte. Rajtuk kívül Ayhan Gökhan jelöltje Nemes Márk volt, Borda Réka Fodor Jankát, Csuhai István Papp-Sebők Attilát, Selyem Zsuzsa Szabó K. Attilát, munkatársunk, Pályi Márk pedig Nagy Dániel költőt jelölte a díjra, amelyet minden évben az a pályakezdő szerző kaphat meg, aki a legerősebb induló kötettervet tudja felmutatni a vers-, a próza-, a dráma- vagy az esszéírás területén. A zsűri tagjai szokás szerint Forgách András és Márton László írók, valamint Tóth Krisztina és Várady Szabolcs költők voltak, de a kuratóriumnak mindig tagja az előző évi díjazott is, ezúttal Vados Anna költő, aki az előző évben szintén Deres Kornélia jelöltjeként kapta meg az elismerést.

2021. augusztus 14. Belső közlés - részlet - Vados Anna: Mellek
01:18
00:00

A tavalyi Petri-díjas Vados Anna verse Zilahy Anna előadásában

A díjat hagyományosan Petri György születésnapján, december 22-én adják át a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Klubrádió Belső közlés című műsora pedig már három nappal korábban, december 19-én bemutatja a nyertest, illetve a rövidlistán szereplő másik két szerző műveit. A tavalyi díjazottal, Vados Annával készült beszélgetésünket – amelynek keretében elhangzottak a tavaly és idén is második helyezést elérő Kósa Eszter versei is Grisnik Petra színművész előadásában – itt érhetik el, rövidített változatátpedig erre a hivatkozásra kattintva hallgathatják meg.