„Klubrádió
Belső közlés

Megvannak a Petri-díj idei jelöltjei

2/12/2022 10:19

| Szerző: Klubrádió

A Petri György-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta a Petri-díj 2022-es jelöltjeit. A díjat a legígéretesebb olyan pályakezdő szerző kaphatja meg, akinek még nincsen kötete. A kitüntetésre idén nyolc fiatal szerzőt jelöltek, akiknek a névsorát most itt, a Klubrádió honlapján is elolvashatják.

2021. december 09. Belső közlés - Vados Anna - Mellek (Zilahy Anna előadásában)
01:18
00:00
A Petri-díj tavalyi győztese, Vados Anna egyik verse Zilahy Anna előadásában

A legerősebb kézirattal rendelkező kötet nélküli írónak, költőnek, drámaírónak vagy esszéistának járó Petri György-díjat idén is Petri György születésnapján, december 22-én adják át. A díjazott szokás szerint kettős jutalomban részesül: egyrészt a Magvető Kiadó megjelenteti az első kötetét, másrészt Bálványos Levente szobrászművész alkotását is birtokba veheti. A tavalyi év során autonóm belső szavazással kilenc fősre bővült előjelölő testület minden tagja fejenként egy szerző kéziratát ajánlhatta a zsűri figyelmébe. A díjat az idén elhunyt Nagy Bálint építész alapította, aki korábban Belső közlés című irodalmi műsorunk vendége volt.

Nagy Bálint
 
A díj alapítója, Nagy Bálint építész
 Fotó: / Építészfórum
 
 
 

A kuratórium tagjai Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs, valamint hagyományosan az előző évi díjazott is szavazati joggal rendelkezik, idén tehát Vados Anna költő vesz részt a zsűri döntésében. A tavalyi évhez hasonlóan a kurátorok az idei évben sem állítanak saját jelöltet, a győztest az előjelölők által felterjesztett jelöltek közül fogják kiválasztani. A jelölésben minden évben részt vesz a Klubrádió munkatársa, Pályi Márk is.

2021. augusztus 14. Belső közlés - részlet - Vados Anna: Szerda reggel
00:38
00:00
A Petri-díj tavalyi győztese, Vados Anna másik verse Zilahy Anna előadásában

A jelölőknek az első kötet elkészült tervezetével együtt kellett felterjeszteniük jelöltjeiket, közülük Áfra János Horváth Florencia költő verseskötetét, Ayhan Gökhan Nemes Márk költő verseit, Borda Réka Fodor Janka író novelláskötetét, Csuhai István Papp-Sebők Attila költő kötettervét, Deres Kornélia Rékai Anett költő verseit, kollégánk, Pályi Márk Nagy Dániel költő verseit, Selyem Zsuzsa Szabó K. Attila író prózáját, Sopotnik Zoltán pedig Kósa Eszter költő kötettervét ajánlotta. A jelölőtestület egyik tagja, Bencsik Orsolya idén nem állított jelöltet.

 
A díj névadója, Petri György költő
 
 

A kurátorok a hónap első felében döntenek arról, hogy a hat költő és két író közül ki kapja meg a legjobb kötet nélküli pályakezdőnek járó elismerést, és a győztest még a díj átadása előtt Belső közlés című irodalmi műsorunk is vendégül látja. A felterjesztett jelöltekről szóló rövid indoklásokat elolvashatják a Litera irodalmi portálon is.

A díjat tizenegy éve, 2010 végén adták át először, akkor Kemény Lili költő kapta meg, a kötetterve egyik ikonikus versét ide kattintva meghallgathatják. Őt Bognár Péter követte, azután Gazdag Péter, majd Beck Tamás és Szaniszló Judit kapta meg a díjat. A 2016. évben díjazott Orbán Roza után 2017-ben Fekete Ádámot, 2018-ban pedig Harag Anitát tüntették ki. Három éve Gál Hunornak, tavalyelőtt pedig Szemethy Orsolyának ítélték a rangos kitüntetést, míg a tavalyi elismerést Vados Anna kapta.