„Klubrádió
Belső közlés

Megvannak a Petri-díj idei jelöltjei

2/12/2021 14:48

| Szerző: Klubrádió

A Petri György-díj kuratóriuma nyilvánosságra hozta a Petri-díj 2021-es jelöltjeit. A díjat a legígéretesebb olyan pályakezdő szerző kaphatja meg, akinek még nincsen kötete. A kitüntetésre idén kilenc fiatal szerzőt jelöltek, akiknek a névsorát az elsők között itt a Klubrádió honlapján olvashatják el.

2021. december 02. Belső közlés / Locker Dávid: Amelyben Isten elhív, hogy költő legyek (21.12.02.)
01:50
00:00

Locker Dávid, a Petri-díj tavalyi harmadik helyezettjének egyik verse Valcz Péter előadásában, amelyet most először hallgathatnak meg a honlapunkon is.

Petri
 
Petri György, a díj névadója
 

A legerősebb kézirattal rendelkező kötet nélküli írónak, költőnek, drámaírónak vagy esszéistának járó Petri György-díjat idén is Petri György születésnapján, december 22-én adják át. A díjazott szokás szerint kettős jutalomban részesül: egyrészt a Magvető Kiadó megjelenteti az első kötetét, másrészt – az idei évben először – Bálványos Levente szobrászművész alkotását is a birtokba veheti. A kitüntetés odaadományozásának folyamata során az előjelölő testület a tavalyi hétről idén kilenc fősre bővült, az új tagokról a testület eddigi tagjai szavazással döntöttek. A tagok fejenként egy szerző kéziratát ajánlhatták a zsűri figyelmébe. A díjat Nagy Bálint építész alapította, és a FUGA Budapesti Építészeti Központban adták át.

 
Vados Anna, az egyik jelölt
Fotó: Facebook
 

Fontos újítás a díj történetében, hogy az idei évben először kísérleti jelleggel a kuratórium tagjai tartózkodtak attól, hogy saját maguk is jelöltet állítsanak, így a díjazottat egyenlő versenyben választhatják ki a jelölők által javasolt szerzők közül. A kuratórium tagjai Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs, valamint hagyományosan az előző évi díjazott is szavazati joggal rendelkezik, idén Szemethy Orsolya író vesz részt a zsűri döntésében. 

A jelölőknek az első kötet elkészült tervezetével együtt kellett felterjeszteniük a jelölteket, közülük Áfra János Biró Zsombor Aurél író novelláskötetét, Ayhan Gökhan Miklya Csanád költő verseit, Bencsik Orsolya Vajsenbek Péter verseit, Borda Réka Balogh Anett költő első verseskötetének tervét, Csuhai István Nagy Kinga költő verseskötet-tervét, Deres Kornélia Vados Anna költő kötettervét, kollégánk, Pályi Márk Locker Dávid költő verseit, Selyem Zsuzsa Csernus Júlia író első regényét, Sopotnik Zoltán pedig Kósa Eszter költő kötettervét ajánlotta.

A kurátorok a hónap első felében döntenek arról, hogy a hét költő és két író közül ki kapja meg a legjobb kötet nélküli pályakezdőnek járó elismerést, és a győztest még a díj átadása előtt Belső közlés című irodalmi műsorunk is vendégül látja. Locker Dávid és Vados Anna tavaly is a jelöltek között volt, s a harmadik és a második hely birtokosaiként a Klubrádió is sugározta verseiket, amelyeket itt, a honlapon is meghallgathatnak.

Kemény Lili
 
Kemény Lili
 

A díjat tizenegy éve, 2010 végén adták át először, akkor Kemény Lili költő kapta meg, aki azóta már inkább filmrendezőként és műfordítóként ismert, a kötetterve egyik ikonikus versét ide kattintva is meghallgathatják. A szarkasztikus nyelvzsonglőr, Bognár Péter követte őt, azután Gazdag Péter, majd Beck Tamás és Szaniszló Judit kapta meg a díjat. A 2016. évi díjazott Orbán Roza volt, 2017-ben Fekete Ádámot, 2018-ban pedig Harag Anitát tüntették ki. Végül tavalyelőtt Gál Hunornak, tavaly pedig a már említett Szemethy Orsolyának ítélték a rangos kitüntetést.

Fekete Ádám
 
Fekete Ádám
 

A verset meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva! Kiemelt kép: