„Klubrádió
Belső közlés

Petri György: Hozzád, ki olvasod

20/12/2020 21:46

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Petri György Hozzád, ki olvasod című versét hallgathatják meg Pál András színművész előadásában.

2020. december 20. Belső közlés (2020.12.20. Petri György)
02:34
00:00
A Klubrádió honlapján az idei költészet napjának alkalmával, a szigorú tavaszi karantén ideje alatt indult sorozatunkat – amelynek keretében azóta több tucatnyi értékes verset és prózát hallgathattak meg szerzőik és színészek előadásában – Petri György Hogy elérjek a napsütötte sávig című ikonikus versével indítottuk útjára, Pál András előadásában. Mától Petri egy másik versét is meghallgathatják itt a honlapunkon, amely ugyancsak Pál – Valcz Péter rendezésében készült és a járvány előtt a Radnóti Színház színpadán látható, igazi elmélyültségről és felkészültségről tanúskodó – kiváló Petri-estjének eleme volt.

Az eredetileg lakásszínházban készült felolvasóestet nyitó darabként ironikusan kontemplatív éllel felvezető, Petrire oly jellemzően pszeudoteoretikus vers mai közzétételének apropója részben a Petri György-díj most keddi átadása. A legígéretesebb kézirattal rendelkező kötet nélküli pályakezdőnek járó kitüntetést minden évben december 22-én, Petri György születésnapján adják át, és Belső közlés című zenés irodalmi műsorunk is évről évre bemutatja a győztest, illetve gyakran valamelyik kurátort vagy a második és harmadik helyezett szövegeit is.

Az idei évben a díjátadót a FUGA Budapesti Építészeti Központ YouTube-csatornáján követhetik nyomon kedden este 6 órától. Előtte hétfő este 20 órakor kezdődő műsorunkban a díj idei győztesével, Szemethy Orsolya képzőművésszel, íróval Marton Éva beszélget majd, a szerző díjnyertes regényéből pedig Horváth Julianna színművésznő olvas föl részletet. Ezen kívül a második helyezett Vados Anna és a harmadik Locker Dávid verseit is meghallgathatják Valcz Péter és Zilahy Anna előadásában. A Petri-díj korábbi győzteseit bemutató adásainkat pedig erre a linkre kattintva érhetik el.

A vers a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. A vers eredeti, írott változata:

Petri György: Hozzád, ki olvasod

Ülj és figyelj.
Reggel, kora délelőtt, délben,
kora délután, estefelé, este,
éjfélig, éjfél után, hajnalig.
Ülj és figyelj.
Figyelj, mintha csak ülnél.
Ülj, mintha csak figyelnél.
Mert kell, aki ül és figyel.
Kell valaki
az üléshez és figyeléshez
reggel, kora delelőtt, délben,
kora délután, estefelé, este,
éjfélig, éjfél után, hajnalig.
Ülj, figyelj.
Mintha ülnél és figyelnél.
Azok helyett is,
azokért is,
kik téged figyelnek,
és téged ülnek.