„Klubrádió
Megbeszéljük...

Parászka Boróka: Drasztikusan csökkennek az Erdélybe juttatott magyar kormányzati támogatások

1/08/2022 21:15

| Szerző: Klubrádió/szg

Parászka Boróka erdélyi magyar újságíró forrásai szerint ha nem is állnak le, de „drasztikusan csökkennek” az Erdélybe juttatott magyar kormányzati támogatások. Így az RMDSZ és a Fidesz stratégiai szövetsége se lesz annyira intenzív, mint eddig, szerinte a romániai magyar párt nagyon visszafogottan, nagyon csendesen hátrál kifelé.

2022. augusztus 01. Megbeszéljük - részlet 22.08.01. Parászka Boróka
15:29
00:00

Parászka Boróka erdélyi magyar újságíró néhány nappal ezelőtti Facebook-posztjában az Orbán Viktor tusványosi beszédre reagáló Kelemen Hunor RMDSZ-elnökről azt írta: taktikázni próbált, leegyszerűsítő és kínos nyilatkozatot adott, egyszerre Oroszország-kritikusnak és Orbán pártinak próbált tűnni.

Parászka Boróka a Megbeszéljük adásában azt mondta: az a különös, hogy eltelt majdnem egy hét, mire Kelemen Hunor megszólalt, és csak akkor tette meg, amikor a román politikai elit minden jelentős szereplője számon kérte. Azért is ilyen eklektikus a nyilatkozata, mert minden, amit mond, válasz valamelyik kritikára, például azzal kapcsolatban, hogy az RMDSZ a román kormány tagja, de szövetségese oroszpárti, vagy azzal, hogy Orbán „fajelméleti, rasszista szöveget” mondott, és ez szemben áll – mondták a román politikusok – a romániai toleranciával, kisebbségpolitikával. Kelemen tehát a kérdőre vonásokra tömören és konfliktuskerülően reagált.

Mióta az orosz-ukrán háború megkezdődött, egyre nyilvánvalóbb, hogy nehezen összeegyeztethető az RMDSZ kormánykoalíciós szerepe és stratégiai szövetsége a magyar kormánnyal – vélekedett Parászka Boróka. Hozzátette: egyre visszafogottabb, csendesebb nyilatkozatok vannak. Az RMDSZ-es politikusok hiányoztak a tusványosi beszédről és az utolsó nap eseményeiről, holott az elmúlt években az látszott, hogy szeretnek felsorakozni Orbán Viktor mögé – fogalmazott. Szerinte az RMDSZ nagyon visszafogottan, nagyon csendesen hátrál kifelé, és ebben forrásai szerint az is benne van, hogy ha nem is állnak le, de „drasztikusan csökkennek” az Erdélybe juttatott magyar kormányzati támogatások. Úgy tűnik, akkor ez a stratégiai szövetség se lesz annyira intenzív, mint eddig. Hozzátette: látszólag ez a nyilatkozat elkötelezett Orbán Viktor mellett, de önmagához képest visszafogott volt Kelemen Hunor.

Az újságíró hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyar értelmiség nem eszik se Orbán Viktor, se Kelemen Hunor tenyeréből, van autonóm szellemi élet. Azonban az elmúlt években leépítették az erdélyi magyar sajtót, nagyon sok lapot szüntettek meg, embereket rúgtak ki újságoktól és egyetemekről, azt élték át közülük is az ellenzékiek, amit Magyarországon is meg lehetett tapasztalni. Hozzátette: erdélyi értelmiségiek – majdnem ezren – petícióban tiltakoztak Orbán beszéde ellen, névvel, arccal vállalták, hogy amit a magyar miniszterelnök képvisel, az nem elfogadott és nem eltűrt. Ő pedig arra emlékeztette és azért kritizálta Kelement, hogy ez nem az az erdélyi magyar érdekképviselet, amit mások mellett Domokos Géza vagy Markó Béla képviselt, mert nem működik demokratikusan és egyszólamú lett.

Szerinte faramuci volt, hogy az elmúlt években aránytalanul sok magyar költségvetési pénz jött Erdélybe „indokolatlanul”, hiszen az RMDSZ kormányon van, elérhetők ugyanezek az összegek a román állami és önkormányzati forrásokon keresztül is, és ott átláthatóan kell elkölteni, ami nem igaz a magyar forrásokra. „Most azt láttuk, hogy pénz is van, paripa is van, mégsem vagyunk autonómok”, ezért van nagy felelőssége Kelemen Hunornak, ezért nem értik, miért rendelődött alá annyira az RMDSZ a Fidesznek. Hacsak nem az történik, hogy ezeket a magyarországi pénzeket nem érdekképviseleti célokra használják – jegyezte meg. Parászka Boróka nagyon bízik benne, hogy nem ez a típusú korrupció megy végbe Magyarország és Románia között, magyar közvetítéssel.

Beszélt arról is, hogy a magyarellenes román szélsőjobb „vállára emelte” és támogatja Orbán Viktort, de ezt a szélsőjobbot Moszkvából pénzelik, erősítik, itt összeérnek a szálak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. augusztus 01., hétfő 16:45
Műsorvezető: Bolgár György