„Klubrádió
Megbeszéljük...

Parászka: Németh Szilárd "székely hadsereg" feliratú pólója kocsmai szintű provokáció

5/07/2022 21:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Az erdélyi magyarok körében nagyon elterjedt az orosz propaganda" – véli Parászka Boróka. Az erdélyi újságíró szerint az RMDSZ ennek dacára a román kormányhoz igazodva elítéli az orosz agressziót. Annak nem tulajdonít nagyobb jelentőséget, hogy Németh Szilárdról olyan fotó jelent meg, amelyen "székely hadsereg" feliratú pólót visel. Mindössze "kocsmai szintű provokációnak" tartja, olyan időben, amikor ilyennel viccelni se lenne szabad.

2022. július 05. Megbeszéljük - részlet 22.07.05. Parászka Boróka
14:05
00:00

Bayer Zsolttal kávézott szombat reggel Alsóörsön Németh Szilárd – derül ki a Fidesz alelnökének nemrég közzétett Facebook-posztjából. Németh Szilárd az alkalomból egy Szekler Army feliratú pólót viselt, de a bejegyzést kísérő fénykép leginkább figyelemre méltó eleme a Bayer Zsolt pólóján virító felirat, a White Lives Matter, ez ugyanis az amerikai fehér szuprematisták és neonácik által kedvelt szlogen, amely a fekete polgárjogi mozgalomra, a Black Lives Matterre válaszul született meg 2015-ben, a kis texasi szervezet, az Aryan Renaissance Society, de 2016 óta a Ku Klux Klan is használja – írja a Népszava.

"Ilyen formában nem létezik, és nem is volt olyan, hogy székely hadsereg" – mondta a Klubrádiónak Parhászka Boróka. Az erdélyi újságíró megjegyezte, a Székely Hadosztály az első világháború idején Kolozsváron létrehozott egység volt, amelyet Székelyföldön vetettek be a románok ellen. Erre utalhatott Németh Szilárd pólóján a felirat, ha pontatlanul is. Szerinte normál körülmények közt nem lenne nagyobb jelentősége a dolognak, de ma az orosz-ukrán háború idején nem nagyon viccelődik ilyesmivel senki Romániában.

Hozzátette, az erdélyi magyarok körében nagyon elterjedt az orosz propaganda. Épp ezért az ilyen militarizmus hirdetését Parászka nagyon kockázatosnak tartja. A tudatosan terjesztett megtévesztő propagandára a romániai magyarok sokkal fogékonyabbak, mint a romániai románok. A titkosszolgálat figyeli ezeket a forrásokat, működésüket, hatásukat és kockázatként kezeli.

Politikai szinten feltűnő különbségek mutatkoznak: az erdélyi magyar politikusok – köztük a magyar kormánnyal jó viszonyt ápoló RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is – csatlakozva a román kormányhoz, élesen elítélik az orosz agressziót. Részben ennek tudható be az is, hogy a magyar politikusok elmaradtak például a március 15-ei erdélyi ünnepségről. Éles érdekkülönbség lépett fel a Fidesz és deklarált szövetségese, az RMDSZ közt.

Ennek dacára nem látja különösebb jelentőségét annak, hogy Németh egy ilyen feliratú pólóban jelent meg, szerinte ez csak újabb alkalmat teremt, hogy "nem megérdemelt figyelem" irányuljon a politikusra. "Ez egy kocsmai szintű provokáció" – foglalta össze véleményét.

Ami ennél fontosabb, hogy a Székely Hadosztály nagyon fontos részét képezi az erdélyi magyar történelemnek, ezért fontos lenne a közbeszédben megfelelően napirenden tartani, "akadémiai tisztességgel és morális hitelességgel". "Mert a történelmi hitelesség megbicsaklásai miatt olyan aljas a politikai életünk, amilyen."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Parászka Borókával
2022.07.05., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György