„Klubrádió
A lényeg

Erdélyben elégetett szavazólapok: Semjén csak most adna lehetőséget az NVB-nek

22/06/2022 10:18

Magyarországon nem vizsgálták azokat a Romániában talált, az út mellé kiszórt, részben elégetett levélszavazatokat, amiket még az április 3-ikai választások előtt fedeztek fel Marosvásárhely közelében egy szeméttelep közelében. Az egész választás hitelességét aláásó eljárással azért nem foglalkozott a Nemzeti Választási Bizottság, mert mint megállapították, nincs hatáskörül Magyarország határain kívül. Most a Hvg.hu szerint viszont Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosítást nyújtott be, ami szerint már Magyarország területén kívül is hatáskört kapna.

 
Megsemmisített szavazólapok
 

 

A választási eljárásról szóló törvény módosításának indoklásában "egyértelművé teszi, hogy a változtatásra a tavaszi parlamenti választást megelőző botrány miatt van szükség" - írja a lap. 

A módosítás ezt a problémát orvosolja annak kimondásával, hogy a magyar választáshoz kapcsolódóan az ország területén kívül elkövetett jogsértéseket is kivizsgálhatja. A Hvg.hu azonban felhívta a figyelmet, hogy bár áprilisban a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, miszerint nincs lehetőség az elégetett erdélyi szavazólapok ügyét kivizsgálni, jogilag abszurdak, ráadásul belső ellentmondásokkal terheltek voltak az NVB és a Kúria döntései, és ha az NVB akarta volna, a testület akár léphetett is volna a még akkor hatályos törvény alapján is.