„Klubrádió
A lényeg

Kúria: Nem vizsgálják az elégetett levélszavazatok ügyét

10/04/2022 10:45

| Szerző: Klubrádió

A Kúria egyetért a Nemzeti Választási Bizottság álláspontjával: Nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére, mivel csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak. Hadházy Ákos szerint a Kúria viccet csinál magából, a magyar választási rendszerből és a választásból is.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság arra vonatkozó határozatát, mely szerint érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a Romániában elégetett szavazólapok ügyét.

A 444 összefoglalója szerint a Kúria egyetértett az NVB-vel abban, hogy nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére, mivel csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak.

Hadházy Ákos úgy kommentálta a döntést, hogy van benne egy "egészen cinikus és súlyos mondat" is: "a választási eljárás sommás jellege és a választási eljárásról szóló (2013. évi XXXVI.) törvényben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is".

Eközben a Kúria „azzal védi az elutasító határozatot, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a romániai szavazólapok valódiak voltak". Az országgyűlési képviselő szerint a Kúria ezzel végleg egy viccet csinál önmagából, a választási bizottságból, az egész választásból, az állítólagos demokráciából és Magyarországból is.