„Klubrádió
Esti gyors

Osváth Zsolt: Elég abból, hogy a gyerekvédelem csak az óriásplakátokon üzengetésig jut el

13/02/2024 23:02

| Szerző: Klubrádió

A hazai közösségi média vezető influenszerei közös demonstrációt hirdettek a kegyelmi ügy miatt, a gyerekek védelmében. Osváth Zsolt azt mondta: nekik is lett egy vörös vonaluk, mint a miniszterelnöknek, és nekik is a gyerekek esetében, ezt a fajta "teszetoszaságot, simliskedést, eltussolást, a kegyelmet, a látszatintézkedéseket" ebben az ügyben nem tűrik tovább és kilépnek az online térből. Hangsúlyozta azt is, hogy ezen a tüntetésen nem lesz pártpolitika, csak a gyerekek ügyéről lesz szó.

2024. február 13. Esti gyors - részlet 2024.02.13. Osváth Zsolt
11:01
00:00

Újabb, fiatal célközönségnek szóló demonstrációt hirdettek meg közösségi médiából ismert influenszerek, véleményvezérek. A kegyelmi ügy miatt azt üzenik, a dühüket, a fájdalmukat, az együttérzésüket szeretnék kifejezni.

A pénteken, a Hősök terén sorra kerülő tüntetésen várhatóan beszél majd mások mellett Nagy Ádám, a Jólvanezígy, illetve a Fókuszcsoport arca, Osváth Zsolt a Zshowtime-ból, Gulyás Márton a Partizánból. De az akció meghirdetői között van Pottyondy Edina és Baukó Attila, vagyis Azahriah is.

Osváth Zsolt az Esti gyorsban azt mondta: úgy gondolják, hogy a köztársasági elnök és a kegyelmet ellenjegyző igazságügyi miniszter lemondásával nem oldódott meg a rendszerszintű probléma, ettől még sok áldozat van. Nem lehet tudni, hogy hány hasonló bűntettet elkövető ember kapott kegyelmet, és a konkrét, pedofil bűncselekményt eltussolni igyekvő illető erkölcsi bizonyítványt is kapott, visszaengedték gyerekek közé. Ezzel a két látszatintézkedéssel – utalt a lemondásokra – nem oldódtak meg a problémák, csupán most nem volt más lehetősége a kormánynak. Ettől még ugyanúgy öngyilkos lett egy fiatal, akit zaklattak, és akinek „a segítőjét szabadlábra helyezték” – fogalmazott az influenszer. Aki elmondta, ő maga is állami gondozott volt, testközelből tapasztalta meg a problémákat (bár vele szerencsére nem történt szexuális abúzus), ugyanakkor sikkasztás, korrupció és sok más visszaélés van a gyermekotthonokban.

Közölte, elegük van abból, hogy a gyerekvédelem csak az óriásplakátokon üzengetésig jut el Magyarországon. Szeretnék felerősíteni az áldozatok hangját, ha bátran ki tudnának állni, mert nem tudni, hány gyerek szenved el hasonlókat.

„Véleményvezéreknek hívnak minket, szeretnénk szemléletformálást elérni. Vegyük észre, ha egy gyerek szenved, segítségre van szüksége, ne legyünk közönyösek, ne fordítsuk el a fejünket, tegyünk feljelentést, segítsük az áldozatokat, ne hibáztassuk őket!” – sorolta.

Ők a nyilvánossághoz tudnak fordulni, a követőiket tudják mozgósítani, és hisznek abban, hogy ha csak egyetlen gyereken segítenek, már megérte. Ezt a felelősséget használniuk kell. Ha jól jön a népszerűség, amikor előadásjegyeket adnak el vagy reklámokat készítenek, akkor most a felelősségvállalásból is kell venniük a részüket – emelte ki.

Nem fogalmaztak meg olyan követelést, hogy bárki mondjon le vagy bukjon meg a rendszer, nem „orbánokról, rogánokról” akarnak beszélni – jelezte. Nyilván a regnáló hatalomnak kellene felelősséget vállalnia minden egyes, gyermekek elleni szexuális visszaélés miatt, ezért ez kritika a hatalom irányába, de ha más lenne most kormányon és ilyen helyzet állna elő, akkor is utcára mennének. Úgy fogalmazott: nekik is lett egy vörös vonaluk, mint a miniszterelnöknek, és nekik is a gyerekek esetében, azt mondták, hogy ezt a fajta teszetoszaságot, simliskedést, eltussolást, a kegyelmet, a látszatintézkedéseket ebben az ügyben nem tűrik tovább és kilépnek az online térből.

Az is céljuk, hogy a kormányban a megfelelő kompetenciával rendelkező emberek kicsit észbe kapjanak, hogy „hűha, összeálltak ezek nyolcan és kivisznek ennyi embert az utcára”. Hangsúlyozta, a gyerekek bántalmazásának elítélésében nincs pártpreferencia, nem számít, hogy valaki bal- vagy jobboldali, konzervatív vagy liberális, legyen zéró tolerancia ebben az ügyben.

A korábbi megmozdulásokat politikai pártok szervezték, például a Momentum. Ha valaki nem ért egyet velük, az nem megy el, mondta Osváth Zsolt, ők pedig csak a gyerekek ügyéről akarnak beszélni, nem használják bántalmazott gyerekek eseteit politikai célokra. Nem lesznek politikus felszólalók, de nem árulnak zsákbamacskát, az első kiállók között többnyire liberális embereket találni, ami viszont nem szándékos, inkább azért alakult így, mert nem nagyon jelentkezett konzervatív érzelmű szereplő, aki az első sorba odaállt volna. Ettől függetlenül mindenkit szívesen látnak, olyan rendezvényt szeretnének, ahol mindenki ordíthatja, hogy „Elég!”, és a gyerekek védelmében együtt kell fellépni.

Hangsúlyozta, gyermekvédelmi szempontból nem érdekli, hogy ki a miniszterelnök, ebben mindenkinek ugyanazt az álláspontot kell képviselnie. Hogy mik a további céljaik, azt pénteken meg lehet tudni, ehhez ott kell lenni – tette hozzá Osváth Zsolt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. február 13., kedd 18:15
Riporter: Selmeci János