„Klubrádió
Reggeli gyors

Pető: Össze kell fogni, hogy gyerekeket ne zaklasson senki

12/02/2024 14:31

| Szerző: Klubrádió

Ennek az ügynek most következménye volt, de ezt most folytatni kell Pető Attila gyerekjogi aktivista, papi szexuális bántalmazás áldozata szerint. Novák Katalin köztársasági elnök amiatt adta be a lemondását szombat délután, hogy K. Endrének a bicskei gyermekotthonban évekkel ezelőtt történt pedofilbotrányban érintett igazgatóhelyettesnek kegyelmet adott.  A Reggeli gyors műsorában volt Pető Attila, az első, aki névvel, arccal felvállalta a történetét. 

2024. február 12. Reggeli gyors - részlet 24.02.12. Pető Attila
06:41
00:00

Nemcsak a bicskei gyerekek ügyéről van szó, hanem abuzált gyerekek millióiról. Ennek az ügynek most következménye volt, de ezt most folytatni kell Pető Attila szerint. "Miután névvel, arccal felvállaltam a történetemet, ez nagyon sok erőt adott Hodász Andrásnak a történetéhez is, hogy névvel vállalja." Hodász volt katolikus pap egykori áldozat, akit szintén kamaszkorában molesztált egy pap. "Ez egy láncreakció. Egymást erősítjük ebben az időszakban, hogy meg tudjuk mutatni, hogy mi erősek vagyunk, és egyébként nincs mitől félnünk, hiszen nekünk pont az a célunk, hogy változzon ez a rendszer" - mondta. Az áldozatok ugyanis félnek, nem vállalják fel névvel, arccal, az emberek pedig félrefordítják a fejüket. Ne álljunk meg annál, hogy lemond a köztársasági elnök, és a társadalom mindenki számára legyen biztonságos hely. 

"Mi az áldozatokkal most azon dolgozunk, hogy mi a következő lépés - tette hozzá. - Egy társadalmi konszenzus kéne, hogy legyen, hogy gyerekeket ne zaklasson senki, és most itt van egy lehetőség, amit ki lehetne használni egy ilyen sokat hangoztatott nemzeti egység megteremtésére. Oldjuk ezt meg együtt, jussunk előrébb, számoljunk be egy év múlva, hogy mennyivel lett jobb most gyerekotthonban élni, meg biztonságosabb, mint tavaly volt, és számoljunk be erről öt év múlva is."

Novák bocsánatkérése:
„Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok védelme mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – jelentette be szombat délután Novák Katalin, aki a kegyelmi ügy következtében mondott le. Ezt követően Varga Judit is közölte, hogy lemond.

"Egyrészt eljut a bocsánatkérés az áldozatokig. A bocsánatkérés minőségéről lehetne most vitatkozni, de szerintem tegyük félre - mondta Pető. - Az, hogy valami változhat-e a következő napokban, vagy hetekben, azon nyilván, akár az áldozatoknak az érdekérvényesítő lehetőségeiken fog múlni. Azon nagyon sok minden fog múlni, hogy különböző politikai pártok, akár az ellenzéktől a jobboldal széléig, hogyan fogják felhasználni ezt az ügyet."

Pető reménykedik benne, hogy nem politikai haszonszerzés lesz a célja a politikai pártoknak, hanem valóban a segítség fogja inkább motiválni őket, és hogy a gyerekvédelemben valódi változások történnek majd. "Hiszen nyilván az egész rendszer megreformálására lenne szükség, sokkal több megfelelően felkészített, megbecsült szakemberre, valamint a gyerekekért felelős intézményrendszereknek a partneri együttműködésére is szükség lenne. Mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, ami 2016 óta minden évben megcsinálja a gyermekjogi jelentést részletesen bemutatva a gyerekek helyzetét Magyarországon. Ha a jobboldali pártok is ezt így gondolják, akkor biztos vagyok benne, hogy partnerek is lesznek ebben majd a baloldali pártokkal együtt. Ebben az igen-igen megosztott országban, egy ilyen politikailag nagyon nehéz ügyet fel kell használni arra, akár a civil társadalom, de a politika is, hogy valamin végre közösen dolgozzunk együtt."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pető Attilával
2024. február 12., hétfő 7:47
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János